Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

12. 05. 2018. 14:40 >> 14:31

U IRAKU

Prvi izbori nakon pobjede nad Islamskom državom

Građani Iraka danas glasaju na prvim izborima od proglašenja pobjede nad ekstremistima Islamske države.

Od izbora očekuju rješenje dubokih podjela i nesuglasica o budućnosti Iraka.

Tri etničke grupe: većinski šiiti, suniti i Kurdi još od pada režima Sadama Huseina prije 15 godina sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države.

Parlamentarni izbori se održavaju u vrijeme pojačanih tenzija u regionu zbog odluke SAD da napusti međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom.

Ovo su četvrti izbori nakon invazije koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, koja je prije 15 godina sa vlasti svrgnula Sadama Huseina.

Procjenjuje se da je zbog koruptivne vlasti u proteklih 15 godina Irak ostao bez 320 milijardi dolara.

Ko god da pobijedi na zborima biće suočen sa izazovom izgradnje države, koja je uništena nakon četvorogodišnjeg rata sa ISIL-om.

Unutrašnji sektaški sukobi ne jenjavaju, a Kurdi na sjeveru traže nezavisnost.

Aktualni premijer Hajder Al Abadi smatra se blagim favoritom, ali daleko od toga da su izbori riješeni, konstatuje Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније