Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Večernji list, Objavila: P.B. ]

14. 05. 2018. 10:33 >> 10:30

PALESTINCI PORUČUJU

Probićemo ogradu i braniti Jerusalim

Preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva i priznavanje Jerusalima za glavni grad Izraela potez je koji Palestinci, ali i muslimani širom svijeta smatraju uvredljivim.

"Spremni smo probiti bezbjednosnu ogradu i rizikovati smrt”, poručili su Palestinci iz Pojasa Gaze svijetu zbog današnjeg preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Da svi strahuju od mogućeg krvoprolića, dokazuje i najava izraelske vojske koja tvrdi da će pucati pravim mecima kako bi zaštitila svoje vojnike i civile koji žive na tom području.

Osim na području palestinske samouprave, očekuju se protesti širom arapsko-islamskog svijeta zbog te nepromišljene i jednostrane odluke Donalda Trampa koji se ne obazire na posljedice i istrajava da preseli američku ambasadu u Jerusalim, uprkos protivljenju međunarodne zajednice i Palestinaca.

Tim raskidom sa dugogodišnjom američkom diplomatskom praksom i međunarodnim konsenzusom oduševio je Izraelce, ali razbjesnio Palestince.

Vrijeme preseljenja ambasade poklopilo se sa 70. godišnjicom, po gregorijanskom kalendaru, osnivanja Države Izrael.

Dan kasnije, Palestinci obilježavaju "Nakbu" ("katastrofa" na arapskom), egzodus stotina hiljada svojih sunarodnika koji su 1948. protjerani ili pobjegli iz svojih domova.

Palestinci već sedmicama protestuju u Pojasu Gaze protiv izraelske blokade te enklave i u ime “prava na povratak” na svoju teritoriju iz 1948.godine.

U sukobima sa izraelskim vojnicima od 30. marta poginulo je više od 50 Palestinaca.

Preseljenje ambasade dešava se samo nekoliko dana nakon kontroverzne Trampove odluke o povlačenju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom koja je dodatno produbila veliku neizvjesnost u regionu.

Napetosti su iznenada eskalirale u noći između srijede i četvrtka između Irana i Izraela u Siriji.

Analitičari su ubijeđeni da će Trampova odluka o preseljenju ambasade u Jerusalim u budućnosti imati dalekosežne posljedice s obzirom na to da Jerusalim nije sveti grad samo za Palestince već i za milijardu i po muslimana u svijetu koji Trampov potez smatraju uvredljivim za muslimansku vjeru.

Iako je Tramp izrazio želju da bude prisutan na otvaranju ambasade, koje će se privremeno nalaziti u zgradi američkog konzulata u četvrti Arnona, dok se ne sagradi nova zgrada na još nepoznatoj lokaciji, ipak neće doći, a umjesto njega u Jerusalim će doputovati njegova ćerka Ivanka sa suprugom Džaredom Kušnerom, savjetnikom Bijele kuće, zamjenik američkog državnog sekretara Džonom Salivanom i ministrom finansija Stivenom Mnuhinom.

Biće prisutno još oko 800 zvanica, a Tramp će se obratiti okupljenima putem videozida.

Nakon SAD, preseljenje svojih ambasada u Jerusalim najavili su i Gvatemala i Paragvaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније