Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; B.V.

16. 05. 2018. 12:13 >> 12:05

PAPA O GAZI

Nasilje nikada ne može donijeti mir

Papa Franjo upozorio je danas da najnoviji talas nasilja u Svetoj zemlji samo nanosi štetu šansama za mir i pozvao na obnovu napora za dijalog i pravdu.

On je rekao da je "vrlo zabrinut i uznemiren" zbog krvoprolića i izrazio "veliku bol zbog mrtvih i ranjenih" i svih onih koji pate.

"Rat izaziva rat, nasilje izaziva nasilje", rekao je papa predvodeći molitvu pred hiljadama ljudi i ocijenio da nasilje nikada ne može donijeti mir.

On nije pominjao ni Izraelce ni Palestince u svojoj izjavi na kraju nedjeljne audijenicije, već je apelovao na sve strane i medjunarodnu zajednicu da obnove svoju posvećenost kako bi dijalog, pravda i mir prevladali.

"Neka ovo posebno vrijeme molitvi i posta pomogne onima koji idu duž božjeg puta koji je put mira", poručio je muslimanima povodom početka svetog mjeseca posta Ramazana.

Ovaj apel je uslijedio nakon što su izraelski vojnici ubili 59 Palestinaca i ranili stotine u masovnim protestima duž granice s ciljem da probiju blokadu Izraela i Egipta uvedenu još 2007. godine nakon što je Hamas silom preuzeo vlasti u Gazi od rivalskog Fataha.

Najnovije nasilje izbilo je istog dana kada su SAD otvorile ambasadu u Izraelu, preselivši je iz Tel Aviva.

Palestinci planiraju da u istočnom, anektiranom dijelu Jerusalima bude sjedište njihove buduće države.

Poglavar Rimokatoličke crkve je ranije na odluku SAD da priznaju Jerusalim kao samo izraelski apelovao na poštovanje statusa kvo u Svetom gadu.

Vatikan već dugo traži medjunarodno garantovan status Jeruslima u kome su mjesta sveta za Jevreje, muslimane i hrišćane.

Sveta Stolica je priznala državu Palestinu 2015. godine i smatra se da ima razumijevanja za palestinski cilj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније