Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ novac.hr ]

17. 05. 2018. 17:05   >>  16:57 1

POBUNA U GOOGLE-u

Radnici protiv vojnih projekata

Sve više Googleovih radnika potpisuje internu peticiju kojom od poslodavca traže da se ne uključuje u "poslovanje s ratom", a neki su navodno dali i otkaz u znak protesta protiv saradnje s američkom vojskom, pišu svjetski mediji.

Oko 4.000 Googleovih radnika potpisalo je peticiju koja je počela da kruži po kompaniji prije tri mjeseca sa zahtjevom internetskom divu da ne koristi vještačku inteligenciju, kako bi američke vojne dronove osposobila za točnije raspoznavanje ciljeva koje prate.

Internet stranica za tehnološke vijesti Gizmodo izvijestila je da je desetak radnika odlučilo da da otkaz iz etičkih razloga.

U Googleu nisu odmah odgovorili na medijske upite o takozvanom projektu Maven u sklopu kojeg se inženjerska znanja navodno koriste za razlikovanje ljudi od objekata u video zapisima snimljenim dronovima za potrebe američkog ministarstva obrane.

"Smatramo da Google ne bi trebalo da se bavi poslovima vezanim za rat", stoji u peticiji prema kopijama objavljenim na Internetu.

"Zato tražimo obustavu projekta Maven i da Google skicira, objavi i sprovodi u djelo nedvosmisleno načelno stanovište prema kojem ni Google ni njegovi podizvođači nikada neće razvijati tehnologiju za potrebe rata".

Google negira odgovornost

Iz Googlea su službeno saopštili da cilj njihovog rada na poboljšanju sposobnosti mašina da prepoznaju objekte nije upotreba u vojnim napadima. No, objavljeni dokumenti skiciraju nešto manje jasnu sliku, naglasili su prošlog mjeseca u postu na Internetu Sindi Kon i Piter Ekersli iz Fonda za elektronska ograničenja granice.

"Ako ispravno iščitavamo javno dostupna dokumenta, sistemi koje Google podržava ili gradi označavće na temelju definisanih parametara ljude ili objekte uočene putem dronova kako bi ih analitičari proučili. U nekim slučajevima to će dovesti do raketnih napada na te ljude ili objekte", upozoravaju oni. 

"Otvaraju se krupna etička pitanja, čak i ako u 'lanac ubijanja' naknadno budu uključeni i ljudi".

EEF i ICRAC izrazili su zadovoljstvo internom raspravom u Googleu, naglašavajući potrebu za utvrđivanjem moralnog i etičkog okvira za upotrebu vještačke inteligencije u funkciji oružja.

"Kompanije poput Googlea i njihovi pandani širom svijeta moraju da razmotre moguće posljedice i traže stvarnu odgovornost i standardne ponašanja od vojske koja traži njihovo stručno znanje. Isti zahtjev moraju uvrstiti i u vlastiti profesionalni kodeks", dodaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније