Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 05. 2018. 19:10   >>  19:04

POČINJE U HAMBURGU

Prve zabrane dizela u Njemačkoj od 31. maja

Njemački grad Hamburg će od 31. maja zabraniti dizel vozilima koja najviše zagađuju životnu sredinu da koriste dva puta u gradu, saopštila je danas gradska vlast, iako je riječ o mjeri koju su i federalna vlada i autoindustrija željeli da izbjegnu.

"Ograničenja će se odnositi na sva dizel vozila koja ne poštuju normu Euro šest", precizira se u saopštenju gradskog odsijeka za životnu sredinu. To se u najvećem dijelu odnosi na dizel vozila starija od 2015. godine.

Savezni administrativni sud u Lajpcigu je krajem februara potvrdio dvije sudske odluke koje Štutgartu i Dizeldorfu dozvoljavaju zabranu saobraćaja u cilju pročišćavanja vazduha.

Ta odluka je otvorila vrata drugim zagađenim gradovima, poput Hamburga.

Sud je u obrazloženju precizirao da dizel vozila mogu biti "postepeno" protjerana iz ta dva grada, počevši od najstarijih i imajući u vidu izuzetke "za zanatlije i određene grupe stanovnika".

Zabrana saobraćanja će se odnositi na dva sektora od 1.600 i 580 metara na kojima su paneli već postavljeni, a od toga će biti izuzeti lokalni stanovnici, kurirska vozila i hitna pomoć.

To će povećati pritisak na njemačku vladu, koja je već na meti kritika zbog bliskosti s proizvođačima automobila.

Berlin je odbio da uvede "plave vinjete", nacionalni mehanizam koji bi omogućio sprovođenje kontrola u slučajevima zabrane saobraćanja, i više puta se izjasnio protiv ograničenja.

Vlada se zalaže za mere čiji efekti se ne vide odmah, poput uspostavljanja fonda od milijardu eura za pomoć gradovima da razviju mrežu gradskog prevoza ili povećaju broj električnih vozila.

Evropska komisija je u četvrtak odlučila da izvede šest članica EU, među kojima i Njemačku, pred evropski sud zbog nepoštovanja propisa o kvalitetu vazduha.

Dizel vozila se smatraju najodgovornijim za zagađenje azotnim oksidima, koji dovode do respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније