Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

25. 05. 2018. 21:51 >> 21:41
1

PAPA UPOZORAVA

Odbijte ih ako sumnjate da su homoseksualci

Papa Franjo je upozorio italijanske biskupe da pažljivo ispitaju kandidate za sveštenike i odbiju svakoga za koga posumnjaju da bi mogao biti homoseksualac, objavili su lokalni mediji.

"Dobro pazite koga primate u seminarijume, držite oči širom otvorene. Ako sumnjate, bolje ih ne primajte", rekao je papa, navodi servis Vatikan insajder italijanskog dnevnog lista La Stampa.

Vatikan, za sada, nije odgovorio na upit za komentar u vezi sa ovim navodima, dok Vatikan insajder i Mesađero tvrde da je papa upozorenje biskupima uputio na sastanku iza zatvorenih vrata u ponedjeljak.

Papa Franjo se sa italijanskim biskupima sastao samo dan nakon što je Čileanac koga je sveštenik seksualno zlostavljao rekao da mu je papa u privatnom razgovoru rekao da ga je Bog stvorio kao homoseksualca i da ga voli takvog kakav je.

Vatikan je odbio da komentariše te navode, koji su izazvali medijske spekulacije da papa Franjo ublažava stav Crkve o homoseksualnosti.

Inače, papa je ranije osudio homoseksualnost kao "nemoralni poremećaj" ukoliko se aktivno upražnjava.

U dokumentu iz 2005., koji je objavio prethodni papa, Benedikt XVI., Vatikan kaže da bi Crkva mogla da u sveštenički red primi one koji su dokazano prevazišli svoju homoseksualnost najmanje tri godine.

Ipak, primanje u službu treba zabraniti aktivnim homoseksualcima i onima sa "duboko ukorijenjenim" homoseksualnim sklonostima, kao i onima koji podupiru tu kulturu, piše u dokumentu.

Najnovija papina uputstva biskupima mogla bi smiriti konzervativce, zabrinute dramatičnom promjenom jezika Crkve o homoseksualnosti otkako je Franjo izabran 2013.

"Ako je netko homoseksualac i traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da mu sudim?", rekao je Papa na svom prvom putovanju u inostranstvo 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније