Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 07. 2013. 12:29 >> 12:30

ZBOG KONTAKTA SA HAMASOM

Morsiju određen pritvor

Egipatski državni tužilac odredio je pritvor zbačenom predsjedniku Mohamedu Morsiju zbog navodnih kontakata sa Hamasom, javila je državna novinska agencije MENA.

Morsi je navodno bio u kontaktu s tom palestinskom islamskom organizacijom koja mu je pomogla da pobjegne iz zatvora 2011. godine. Istražni sudija odredio je Morsiju pritvor od 15 dana zbog istrage tih navoda, a pritvor može biti produžen ako se istraga nastavi.

Taj slučaj se odnosi na bjekstvo desetina lidera Muslimanskog bratstva iz zatvora tokom protesta 2011. godine, kada je s vlasti zbačen Morsijev prethodnik Hosni Mubarak.

Egiptski mediji su spekulisali da je Muslimansko bratstvo u organizaciji bjekstva sarađivalo sa Hamasom i libanskim Hezbolahom. Zvaničnici Bratstva tvrde da su im pomogli lokalni stanovnici, a ne stranci.

Po izvještaju egipatske agencije, Morsi je predmet istrage zbog navoda da je sarađivao sa Hamasom u „delovanju protiv države, napadima na policijske stanice, vojne oficire i zatvore, podmetanju požara u jednom zatvoru i omogućavanju zatvorenicima, uključujući sebe, da pobjegnu, kao i ubistvu s predumišljajem policajaca, vojnika i zatvorenika".

Egipatska vojska drži Morsija na nepoznatoj lokaciji od kada ga je zbacila s vlasti 3. jula. General Abdel Fatah el-Sisi je za danas pozvao na masovne demonstracije protiv „terorizma" Muslimanskog bratstva, koje je takođe pozvalo na proteste, izazivajući zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi dvije grupe ili demonstranata i vojske, koja je obećala da će održavati red i spriječiti nasilje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније