Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 05. 2018. 13:37 >> 13:27
1

DOKUMENTI STEJT DEPARTMENTA

Alvaro Uribe bio povezan s Eskobarom

Američki zvaničnici su više puta dobijali informacije da je Alvaro Uribe, nekadašnji predsjednik Kolumbije i najmoćniji političar u zemlji, u vrijeme dok je prije više od dvije decenije napredovao u politici bio povezan s narkokartelima, navodi se u dopisima Stejt departmenta s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

 

 

  

Dopise je juče dobila i objavila neprofitna grupa Nacionalni bezbjednosni arhiv.U njima se opisuju sastanci ameičkih zvaničnika s Uribeom i drugim političarima iz tadašnje Liberalne partije između 1992. i 1995.

U jednom telegramu iz 1993. je tadašnji kolumbijski senator Luis Veles rekao atašeu američke ambasade u Bogoti da je Uribe rođak kriminalne porodice Očoa koja je bila partner Pablu Eskobaru i finasirala njegove političke kampanje.

Veles, tada blizak saveznik Uribea, objašnjava da je zbog tih veza Eskobar tražio da se sastane s njegovom ženom da bi dogovorio mirnu predaju vlastima u vrijeme kada je bio najtraženiji čovjek na svijetu.

Navodi o vezama s narkokartelima i paravojnim formacijama su pratile Uribea od početka političke karijere ranih osamdesetih, kada je agencija za civilnu avijaciju koju je vodio bila optužena da je davala dozvole za letove švercerima droge.

On je međutim uvijek odbacivao optužbe i tokom predsjednikovanja od 2002. do 2010. bio je vatreni saveznik SAD u ratu protiv droge, izručivši toj zemlji rekordan broj osumnjičenih švercera i proširivši američki program zaprašivanja ilegalnih polja koke herbicidima.

Uribe je u snimku okačenom na društvenim mrežama navode odbacio kao "lažne vijesti, u vrijeme izbora i bez dokaza".

Prvi favorit na sutrašnjim predsjedničkim izborima u Kolumbiji je Ivan Duke, čovjek koga je Uribe lično izabrao za kandidata. Duke nije komentarisao objavljene dopise.

Tokom nemirnih osamdesetih i devedesetih, na vrhuncu moći Eskobaravog kartela, gotovo svi kolumbijski političari su u očima američkih zvaničnika bili sumnjivi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније