Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

26. 05. 2018. 21:21 >> 21:12

NA TURSKOJ OBALI

Grci prodaju drevni grad Bargiliju

Drevni grčki grad Bargilija, koji se nalazi na obali Turske u Egejskom moru, ponuđen je na prodaju za 6,6 miliona eura.

Bargilijom je nekada upravljala Atina, a za tu neobičnu ponudu država se odlučila zbog zaštite arheološkog blaga. Samo u Britanskom muzeju nalazi se 58 artefakata pronađenih na obali tog dvije hiljade godina starog grada, prenosi B92.

Taj grad, prema legendi, osnovao je junak grčke mitologije, Belerofont, u čast svog prijatelja Bargilosa, koga je ubio krilati konj Pegaz.

U blizini Bargilije, koja je udaljena sat vožnje od turskog ljetovališta Bodruma, nalazi se Artemidin hram. Od antičkog grada danas su ostale samo ruševine, koje ukazuju da je imao odbrambene zidine, hram i pozorište.

Grad je bio ponuđen na prodaju i 2015. godine, uz napomenu da su iskopavanja zabranjena, ali nije bilo kupaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније