Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

27. 05. 2018. 08:34 >> 08:25

MOGUĆ MIROVNI SPORAZUM

Putin i Abe razgovarali o Kurilskim ostrvima

Ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe razgovarali su u Moskvi o sporu oko Kurilskih ostrva u Pacifiku i mogućem konačnom potpisivanju mirovnog sporazuma poslije Drugog svjetskog rata.

 

 

 

Abe se zalaže za rješenje spora koji se odnosi na četiri najjužnija Kurilska ostrva koja Japan zove Sjeverne Teritorije.Sovjetski Savez je uzeo ostrva u posljednjim danima Drugog svjetskog rata.

Zbog spora oko ostrva Rusija i Japan još nijesu potpisale mirovni sporazum kojim se zvanično okončavaju neprijateljstva Drugog svjetskog rata.Putin je rekao da treba biti strpljiv.

"Razgovarali smo o mirovnom sporazumu. Ocjenjujemo da je važno da strpljivo nastavimo da tražimo rješenje u interesu Rusije i Japana koje bi bilo prihvatljivo za narode dvije zemlje", rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije sastanka s Abeom u Kremlju.

Japanski premijer je ocijenio da rješenje tog spora starog više od 70 godina teško ali je izrazio nadu da će staviti tačku na taj problem u ovoj generaciji.

Japan želi da sprovede zajedničke poslovne projekte na Kurilskim ostrvima kao način da podstakne rješenje spora.

"Japanci i Rusi će moći da ubiraju plodove zajedničkog rada na ostrvima. Ako sarađujemo možemo da ostvarimo ogromne rezultate za uzajamnu dobrobit", rekao je on.

Putin je rekao da će japanska poslovna delegacija posjetiti ostrva ove godine.Dvojica zvaničnika razgovarala su i o situaciju na Korejskom poluostrvu.

Abe je rekao da je najvažnije da se ide ka potpunoj i nepovratnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje.Putin je pozvao sve aktere da nastoje da riješe krizu i pokažu uzdržanost da se nebi napravio novi korak ka konfrontaciji, i založio se za to da se stvari rješavaju na diplomatskom polju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније