Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ RSE ]

28. 05. 2018. 09:53 >> 09:43

TRAMP - KIM DŽONG UN

Hoćemo pregovore, nećemo pregovore

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un ponovo je potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva i susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, izjavio je u nedjelju predsjednik Južne Koreje Mun Đae In.

U Vašingtonu (Washington) je američki predsjednik izjavio da se pripreme za samit 12. juna sa sjevernokorejskim liderom nastavljaju, uprkos tome što je prošle sedmice otkazao sastanak.

Kako javlja Rojters (Reuters), na iznenadnom sastanku koji je održan u subotu Mun i Kim su se dogovorili da samit Sjedinjene Države-Severna Koreja treba biti održan, rekao je Mun.

"Predsjednik Kim i ja smo se složili da bi samit trebalo održati 12. juna, i da naše težnje za denuklearizacijom Korejskog poluostrva i trajnim mirom ne bi trebalo zaustaviti," dodao je južnokorejski lider.

Sastanak lidera dvije Koreje je posljednji dramatični preokret u nedjelji diplomatskih uspona i padova u vezi sa susretom lidera SAD i Sjeverne Koreje, i dosad najjasniji znak da korejski lideri pokušavaju održati mogućnosti da se on desi uprkos otkazivanju.

Trampova administracija je zahtijevala da Sjeverna Koreja potpuno i nepovratno zatvori program nuklearnog oružja, podsjeća Reuters, a prvobitna odluka Kima i Trampa o susretu uslijedila je nakon nekoliko mjeseci ratnih prijetnji i uvreda između lidera oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Američki zvaničnici su skeptični da će Kim ikada u potpunosti napustiti svoj nuklearni arsenal, a Mun je rekao da Sjeverna Koreja još uvek nije uvjerena da može vjerovati sigurnosnim garancijama Sjedinjenih Država, piše Reuters.

Kako javlja Vašington post (Washington post)​ američki zvaničnici doputovali su u nedjelju u Sjevernu Koreju radi razgovora o pripremama za mogući samit između predsjednika SAD-a i sjevernokorejskog lidera. Očekuje se da će sastanci trajati u ponedjeljak i u utorak.

Može li Južna Koreja spasiti samit?

Može li Seul spasiti samit, pita se Nju Jork Times (New York Times), koji podsjeća da je vijest o sastanku predsjednika Južne Koreje i sjevernokorejskog lidera tokom proteklog vikenda zapalila desetine miliona pametnih telefona u južnokorejskog prijestonici.

"To je bio hrabar povratak za Muna, koji je doživljen kao tragičan posrednik pošto je predsjednik Tramp otkazao planirani samit prošle sedmice sa Sjevernom Korejom,” ocjenjuje NYT i podsjeća da je odustajanje od samita uslijedilo samo par sati nakon što je Mun napustio Bijelu kuću, što je doživljeno kao nacionalna i lična uvreda.

List dodaje i da postoje signali da Tramp i Kim Džong Un, koji sada imaju otvorene pozive iz Južne Koreje, ipak održe samit planiran za 12. jun.

NYT kaže da je Mun lider kritičan prema mega-konglomeratima u zemlji i da se svrstava u istu ravan sa siromašnom i radničkom klasom.

“Ali on je više Barak Obama (Barack Obama) nego Berni Sanders (Bernie Sanders). On ne koristi antiameričku retoriku i nije voljan ili ne može da dovede u pitanje veliku američku vojnu prisutnost na poluostrvu,” dodaje list.

Njujorški dnevnik smatra i da Mun mora korak po korak da napreduje, jer se u Južnoj Koreji svaka vrsta ambicioznih socijalnih reformi neizbježno tumači kao nešto previše blisko komunizmu, odnosno sjevernokorejskom modelu, što se smatra suprotstavljenom stranom.

“Kao dijete izbjeglica koji su pobjegle sa sjevera tokom Korejskog rata, Mun želi da iskoristi taj strah u pozitivnom smjeru. Mir sa Sjevernom Korejom je preduslov za napredak na jugu, a i bilo gde drugo,” zaključuje NYT.

Lista posledica Trampove akcije u Sjevernoj Koreji

Nakon što je američki predsjednik prvobitno otkazao sastanak, u svojoj kolumni u Vašington postu (Washington post) En Eplbum (Anne Applebaum) ocijenila je da rezultati otkazanog samita američkog predsjednika i sjeverno korejskog lidera nimalo nijesu zabavni.

Autorka poručuje: "Zapamtite, Trampovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom nije vratilo Bliski Istok tamo gdje je bio prije potpisivanja sporazuma 2015. godine, nego je situaciju vratio na još gore."

Kao jednu od posljedica Trampovog odustajanja od samita Eplbum je navela da Amerika više nema kredibilitet koji je imala ranije.

"Ovo je najvažnija posljedica Trampovih impulsivnih odluka, prvo pristati na odlazak na samit bez upozorenja, a zatim otkazivati odlazak bez upozorenja,” stoji u tekstu Posta i dodaje se: "Sada kada je jasno koliko je Tramp želio taj samit, koliko je želio Nobelovu nagradu za mir koju mu je Foks Njuz (Fox news) obećao, i koliko je brzo prestao da Kima nazove "čovekom raketom" i "manijakom" i prešao na "vrlo otvorenog" i "vrlo časnog", svaka dalja predsjednikova prijetnja zvučaće smiješno”.

Autorka smatra i da je ovakvim potezom bio unaprijeđen prestiž i legitimitet lidera Sjeverne Koreje te ocjenjuje da je održavanje sankcija u tom slučaju teže.

“Sankcije su nezgodno diplomatsko sredstvo: imaju šansu da uspiju samo ako sankcionisana zemlja vjeruje da će one biti dosljedne, jednoglasne i da će trajati dugo,” smatra Eplbaum.

Ona kaže i da ova priča može da ima druge čudne neželjene efekte, odnosno da se može pojaviti informacija da ja savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton (John Bolton) pokušavao da sabotira samit posredstvom nesmotrenih komentara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније