Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

29. 05. 2018. 08:25 >> 08:19

U AUSTRIJI

Strancima smanjuju socijalne povlastice

Austrijska Vlada donijela je na zatvorenoj sjednici u Mauerbahu odluku o reformi socijalnog sistema u Austriji koji, prije svega, predviđa smanjivanje povlastica za velike porodice i strance.

"Moramo hitno donijeti mjere koje bi naš socijalni sistem učinile pravednijim, i to tako da se ponovno više isplati raditi nego primati pomoć. Prije svega, moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sistem", rekao je na novinarima nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sabastian Kurc.

Tako će ubuduće građani Evropske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć.

Do sada su građani EU imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dostižu tzv. "osnovni finansijski nivo" od 863 eura.

"Od 2012. godine broj primalaca socijalne pomoći se povećao za 60 odsto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primaoci pomoći: više od 50 odsto ih živi u Beču. A od toga su više od polovine strani državljani", rekao je Kurc.

Od isplate osnovnog finansijskog nivoa, pri čemu je u tu sumu uključena i subvencija stanarine, 300 eura će ubuduće biti vezano uz određene uslove koje austrijski mediji doživljavaju kao diskriminaciju stranaca.

Uslov za primanje tog dijela socijalne pomoći je završena austrijska osnovna škola, ili minimalno poznavanje njemačkog jezika na nivou B1, ili engleskog jezika na nivou C1.

Ovaj uslov se uvodi i za one koji već sada primaju socijalnu pomoć.

Austrijska agencija APA smatra da bi se ova mjera mogla kositi sa zakonima EU, prema kojima podnosioci zahtjeva za azilom imaju pravo na jednaku socijalnu pomoć kao i ostatak stanovništva.

Smanjivanje sredstava je predviđeno i za porodice sa više djece, pri čemu pomoć za prvo dijete ostaje na istom nivou kao i do sada, ali se već od drugog djeteta pomoć znatno smanjuje, što je, prema prvim reakcijama, u praksi upereno upravo protiv mnogobrojnih useljeničkih porodica.

Vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije Kristijan Štrahe dodao je kako su reforme potrebne zbog "eksplodirajućih troškova" socijalnog sistema.

Vlada je nakon stupanja na vlast krajem prošle godine najavila ograničenja pri useljavanju i uvođenje mjera koje bi Austriju učinile "manje atraktivnom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније