Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

30. 05. 2018. 09:07   >>  08:57

EVROPSKI PARLAMENT

Bolje plate za ustupljene radnike

Radnici EU koje fabrike pošalju na privremeni rad u druge države članice, biće plaćeni isto kao radnici na tom mjestu u državi domaćinu.

Taj pravilnik usvojio je Evropski parlament na plenarnoj sjednici u Strazburu.

Tzv. "ustupljeni radnik“ je zaposleni kojeg je poslodavac privremeno poslao u drugu državu članicu radi pružanja određenih usluga, a usvojena reforma će obezbijediti njihovu bolju zaštitu i pravednu konkurentnost fabrika na tržištu, saopštio je Evropski parlament.

Predviđeno je da se kod ustupljenih radnika primjenjuju ista pravila za plate kao u državi domaćinu, prema kojem će za isti obavljeni rad na istom mjestu primati jednaku platu.

Osim zakonskih odredbi, države članice mogu primjenjivati regionalne ili sektorske kolektivne ugovore.

Do sada je to bio slučaj samo u građevinskom sektoru.

Put i smještaj treba da plati fabrika, a ne zaposleni od svoje zarade.

Poslodavci će takođe morati da obezbijede da su uslovi smještaja za zaposlene radnike primjereni i u skladu sa nacionalnim pravilima.

Najduži period za slanje radnika je 12 mjeseci uz moguće produženje od 6 mjeseci.

Nakon tog perioda, radnik i dalje može da ostane u toj državi članici, kao i da se na njega u potpunosti primjenjuje radno pravo države članice domaćina.

U slučaju prevare država članica bi trebalo da sarađuje i obezbijedi da su ustupljeni radnici zaštićeni, u skladu sa uslovima Direktive o ustupljenim radnicima.

Za sektor međunarodnog drumskog prevoza, koji je izazvao najviše podjela, naročito između istočnih i zapadnih članica, odredbe ove direktive biće primijenjene od datuma stupanja na snagu predstojećeg zakonodavstva za taj sektor, koji je uključen u Paket mobilnosti.

Do tada će biti primjenjivana verzija Direktive iz 1996. godine.

Države članice imaće dvije godine da prenesu pravila u svoje nacionalne zakone i da pravila stupe na snagu.

U 2016. u Evropskoj uniji radilo je 2,3 miliona ustupljenih radnika, a najviše radnika šalju Poljska, Njemačka i Francuska, dok Njemačka, Francuska i Belgija privlače najviše ustupljenih radnika iz drugih zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније