Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Mina ]

02. 06. 2018. 08:55 >> 08:45
1

SAVJET BEZBJEDNOSTI

Veto na rezoluciju SAD o nasilju u Gazi

Savjet bezbjednosti UN uložio je veto na rezoluciju SAD, kojom se osuđuje pokret Hamas zbog nedavne eskalacije nasilja u Gazi.

Glasanje je uslijedilo nakon što su SAD uložile veto na nacrt rezolucije, koji je predložio Kuvajt, a u kojem se traži od generalnog-sekretara SB UN da predloži načine da se obezbijedi međunarodna zaštita palestinskih civila.

Prilikom ulaganja veta na nacrt rezolucije, koji podržavaju arapske zemlje, američka ambasadorka u UN Niki Hejli nazvala je rezoluciju "grubim jednostranim" pogledom jer zahtijeva da izraelska vojska obustavi upotrebu "bilo kakve prekomjerne, neproporcionalne i neselektivne sile", a ne pominje Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom.

Hejli je rekla da je rezolucija u velikoj mjeri netačna u opisivanju nedavnih događaja u Pojasu Gaze tvrdeći da bi naškodila svakom naporu u pravcu postizanja mira.

"Teroristička grupa Hamas snosi glavnu odgovornost za užasne uslove za život u Gazi", rekla je Hejli uoči glasanja.

Od 15 zemalja-članica Saveta bezbjednosti, 10 je glasalo za rezoluciju, među kojima je bila i Francuska, a samo su SAD uložile veto.

Četiri članice bile su uzdržane, među kojima je i Velika Britanija.

U predlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahtijeva se obustava "upotrebe bilo kakve prekomjerne, nesrazmerne i neselektivne sile" izraelske vojske.

U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz Pojasa Gaze na izraelske civilne oblasti.

Glasanje je, prema prvobitnom planu, trebalo da bude održano u četvrtak uveče, ali su diplomate kazale da će biti odloženo barem do danas.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније