Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

07. 06. 2018. 21:12 >> 21:02
1

STOLTENBERG PORUČIO

Prave snage na pravom mjestu

Ministri odbrane zemalja članica NATO sastali su se danas u Briselu sa ciljem da pokažu čvrstu odlučnost protiv Rusije i izglade transatlantske nesuglasice koje prijete da ugorze jedinstvo 29-očlanog vojnog saveza.

Na početku dvodnevnog sastanka ministri su predstavili novi plan za jačanje prisustva NATO u Evropi u slučaju krize, koji podrazumijeva razmještanje 30 bataljona, 30 eskadrila i 30 ratnih brodova u roku od 30 dana, navodi Asošiejted pres.

Ministri su potvrdili i razmiještanje više od 1.200 pripadnika u dva nova komandna centra - u američkom gradu Norfolku za prostor Atlantskog okeana, a u njemačkom gradu Ulmu za eventualni konflikt na evropskom kontinentu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je novinarima da su ministri odbrane danas donijeli odluke "o daljim koracima za jačanje zajedničke bezbjednosti, odbrane i odvraćanja prijetnji iz bilo kog pravca".

Dodao je da će dva nova komandna centra "obezbijediti da NATO ima prave snage na pravom mjestu u pravo vrijeme".

Stoltenberg je naveo da SAD ulažu u evropsku odbranu više nego ikad, uprkos transatlantskim razlikama.

"Mnogi ministri su istakli značaj jedinstva NATO i da moramo da ostanemo ujedinjeni, naročito kada vidimo da Rusija pokušava da nas podeli", kazao je Stoltenberg.

Odnosi NATO i Rusije na najnižem su nivou od kraja Hladnog rata, a članice Alijanse za to krive Rusiju, koju optužuju za destabilizaciju Ukrajine i nelegalno pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim.

Takođe, Stoltenberg je danas "kao korak u dobrom smijeru" pozdravio planove Njemačke da za 80 odsto poveća izdatke za odbranu u narednoj deceniji.

Uprkos tome, Njemačka će i dalje ostati daleko ispod izdvajanja dva odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu, koliko NATO traži od članica.

Obavezu od dva odsto izdataka za odbranu u 2017. godini ispunile su samo SAD, Velika Britanija, Grčka i Estonija, dok ove godine to treba da ispune Rumunija, Poljska, Litvanija i Letonija, naveo je Stoltenberg.

Sastanak ministara odbrane NATO održava se pet sedmica uoči samita lidera zemalja Alijanse na koji će doći i predsjednik SAD Donald Tramp.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније