Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

(B92)

07. 06. 2018. 22:57 >> 22:51

TRAMP NAJAVIO

Moguć i sporazum o kraju Korejskog rata

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je moguće da sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom na samitu 12. juna u Singapuru potpiše sporazum o okončanju Korejskog rata.

"To bi moglo da se dogodi, mogli bismo da potpišemo sporazum, to bi bio prvi korak", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

SAD i Sjeverna Koreja su formalno u stanju rata od Korejskog rata 50-tih godina. On je dodao da o tome razgovara sa mnogim ljudima te da će to vjerovatno bio lakši dio, a da "teži tek predstoji".

Tramp je rekao da bi volio da jednog dana dođe do normalizacije odnosa sa Pjongjangom, prenosi Rojters.

Američki predsjednik je naveo i da će "sigurno" pozvati Kima da posjeti Vašington ako, kako je rekao, razgovori u Singapuru prođu dobro.

Dodao je, ipak i da je "potpuno spreman da ode" ako stvari ne krenu dobro kao što je "već jednom uradio".

Takođe je naveo da vjeruje da je sjevernokorejski lider spreman da učini nešto što će biti dobro za njegovu zemlju, porodicu i njega samog, prenosi AP.

On je izjavio da će "sigurno" pozvati Kim Džong Una da posjeti SAD ako njihov istorijski samit protekne dobro.

Na zajedničkoj konferenciji za medije poslije razgovora s japanskim premijerom Šinzom Abeom u Beloj kući, Tramp je rekao i da je "potpuno spreman" da napusti sastanak s Kimom 12. juna u Singapuru ako stvari ne krenu dobro, prenosi Asošiejted pres.

Tramp je naveo da veruje da je Kim spreman da učini nešto veliko za svoju zemlju, porodicu i sebe i dodao da bi lidera Severne Koreje pre pozvao u Belu kuću nego na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi.

Predsjednik SAD je rekao i da je "veoma dobro pripremljen" za istorijski samit sa Kim Džong Unom, ali da ishod tog sastanka manje zavisi od pripreme nego od "stava i spremnosti da se stvari riješe".

"Oni moraju da sprovedu denuklearizaciju. Ako ne sprovedu denuklearizaciju, to neće biti prihvatljivo. I mi ne možemo da im ukinemo sankcije", rekao je Tramp.

Abe je tražio današnji sastanak s Trampom da bi ukazao na zabrinutosti Japana u vezi s tim samitom.

Tramp je naveo da će pregovori s Kimom označiti početak procesa nalaženja rješenja za nuklearno pitanje za koje, kako je naveo, jedan sastanak neće biti dovoljan.

Upitan koliko je dana spreman da razgovara s Kimom, Tramp je kazao "jedan, dva, tri, zavisi šta se bude dešavalo".

Tramp je dodao da će odmah znati da li Kim ozbiljno pristupa američkim zahtjevima.

"Mislim da ne treba da se mnogo pripremam. Važniji je stav. Važnija je spremnost da se stvari riješe", kazao je Tramp.

Naveo je da s Kimom neće igrati golf, kao i da nekadašnja zvijezda američke košarke Denis Rodman, čest posjetilac Pjongjanga, neće prisustvovati samitu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније