Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Mina ]

09. 06. 2018. 18:32   >>  18:23 2

ŠPANSKI MINISTAR

Rješenje za Kataloniju u izmjeni ustava

Rješenje krize sa Katalonijom leži u reformi ustava, smatra španski ministar za javnu upravu Mertižel Batet.

Betet, koji je poslanik španske Socijalističke partije, rekao je da želi da ustav Španije usmjeri u pravcu "federalnog modela", prenosi AP.

On je ocijenio da je španski ustav, koji propisuje autonomne zajednice, bio uspješan do sada, ali da mu je potrebno "renoviranje".

Odblokirane finansije Vlade Katalonije

Nova španska Vlada odblokirala je finansije Kataloniji i najavila da će zahtijevati dijalog sa regionalnom administracijom, kako bi se snizile tenzije nakon referenduma o nezavisnosti te pokrajine.

Finansijske kontrole, koje je uveo bivši španski premijer Mariano Rahoj pred referendum o nezavisnosti Katalonije u oktobru, značile su da uplate koje obavi katalonska Vlada mora provjeriti Ministarstvo finansija u Madridu.

Portparol Vlade Španije, Izabel Sela, rekla je da vlasti u Madridu žele da prilike vrate u normalu i da će Ustavom i dijalogom pokušati da postignu napredak, prenosi Capital.ba.

Ona je najavila da će se do kraja ljeta vjerovatno sastati novi španski premijer Pedro Sančez sa novim liderom Katalonije Kimom Torom.

Očigledna “ruka pomirenja”, pružena regionalnim vlastima, označava promjenu tvrdokornog tona koji je bio karakterističan za Rahoja prema španskim secesionistima.

Tora je obećao da će nastaviti sa kampanjom za nezavisnost Katalonije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније