Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

10. 06. 2018. 15:59 >> 15:48

PREMA DOLARU

Euro ojačao drugu sedmicu uzastopno

Kurs eura je na svjetskim valutnim tržištima porastao prema dolaru drugu sedmicu uzastopno, jer ulagači očekuju da će se na sjednici čelnika Evropske centralne banke (ECB) raspravljati o mogućem početku ukidanja podsticajnih monetarnih mjera.

 

Kurs evropske u odnosu na američku valutu skočio je 0,9 odsto na 1,177 dolara, a u jednom trenutku se probio i iznad 1,18 dolara.

Cijena američke valute prema japanskoj ostala je nepromijenjena na na 109,5 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,5 odsto na 93,56 bodova.

Pad tog indeksa najviše je posljedica slabljenja dolara prema evropskoj valuti, koja je ojačala zbog toga što bi uskoro ECB mogla da počne postupno da zaoštrava monetarnu politiku.

Glavni ekonomista ECB-a, Peter Praet, kazao je da je zbog snažnog rasta centralna banka sigurna da se inflacija kreće prema zacrtanim vrijednostima.

To, smatraju analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sjednici naredne sedmice progovoriti o ukidanju podsticajnog programa kupovine obveznica.

A to znači da bi ECB uskoro mogla da počne sa stezanjem monetarne politike, nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i sprovodila programe za povećanje likvidnosti na finansijskim tržištima.

Naredne sedmice se održava i sjednica čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koja će pokazati da li banka planira da ubrza tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Fed-a počinje 12. juna, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u martu.

Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније