Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 06. 2018. 17:20 >> 17:12

IĆI ĆE U PJONGJANG

Tramp: Razgovor bio iskren, direktan i produktivan

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je razgovor sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom bio "iskren, direktan i produktivan" i najavio da SAD više neće izvoditi vojne vježbe sa Južnom Korejom.

Tramp je na konferenciji za novinare u Singapuru rekao da sankcije Sjevernoj Koreji zasad ostaju dok se SAD ne uvjere da "nuklearne bombe više nijesu faktor".

"Zapravo se radujem njihovom ukidanju", rekao je Tramp.

On je rekao da je prihvatio da se prekinu zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD, nazivajući ih provokativnim, što je termin koji je dosad koristio Pjongjang. Rekao je i da su vojne vježbe "strahovito skupe" i sugerisao da Južna Koreja ne doprinosi dovoljno, kao i da bi bile neprikladne dok SAD i Sjeverna Koreje pregovaraju o novim odnosima.

On je, međutim, odbacio kritike da su SAD dobile malo toga za sastanak s Kimom. "Nijesmo ništa dali", rekao je Tramp i dodao da "nije velika stvar" da se svjetski lideri sastanu s predsjednikom SAD.

Američki predsjednik je ocijenio da je njegov sastanak s Kimom "veoma važan događaj u svetskoj istoriji" i dodao da se sjevernokorejski vođa "nepokolebljivo" obavezao na denuklearizaciju".

Rekao je da denuklearizacija "veoma značajnog" nuklearnog arsenala Pjongjanga može biti postignuta veoma brzo, mada nije iznio detalje o vremenskom roku osim, što je ocijenio da to "može trajati dugo vremena naučno".

Pred polijetanje aviona iz Singapura, Tramp je novinarima rekao da denuklearizacija Sjeverne Koreje mora biti potpuna i provjerljiva. "Moraćemo da provjerimo to. Provjerićemo, totalno i kompletno", rekao je on.

Tramp je rekao da je Kim verbalno pristao da "uništi veliko raketno postrojenje", dodajući da to nije unijeto u zajedničku deklaraciju sa samita zato što su se o tome dogovorili pošto je dokument sastavljen.

Američki predsjednik je rekao da je Kim talentovan i da bi "mogao biti zapamćen kao lider koji je utro put novoj eri napretka za svoj narod". Dodao je da je s Kimom proveo "intenzivne sate".

"Nema granica šta Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja", rekao je Tramp i dodao da ostatak svijeta "zaista želi da se angažuje sa Sjevernom Korejom".

Tramp je rekao da SAD neće smanjivati svoje vojne kapacitete kao dio garancija koje će ponuditi Sjevernoj Koreji, ali je dodao da će prestati vojne vježbe s Južnom Korejom što je dosad ljutilo Pjongjang.

Predsjednik SAD je rekao da su "relativno kratko" razgovarali o ljudskim pravima, ali da je glavni cilj denuklearizacija.

Planirane uzvratne posjete

Tramp je rekao da je Kim prihvatio poziv da dođe u Bijelu kuću u "odgvoarajuće vrijeme" i dodao da će otići u Pjongjang.

On je rekao da vjeruje da će Kim oržati obećanje o denuklearizaciji, navodeći i da možda grešli, ali se našalio da nikada neće priznati da je pogriješio.

Tramp je rekao da će vjerovatno biti potreban još jedan sastanak s Kimom, mada je ocijenio da su danas pokrili mnogo više tema nego što je očekivao.

On je rekao da je tražio od Kima da se vrate ostaci američkih ratnih zarobljenika i nestalih u akciji tokom korejskog rata, što je prihvaćeno.

Tramp je rekao da je tokom sastanak Kimu na svom Ajpedu (iPad) prikazao kratak film koji govori o mogućnostima poslije uklanjanja nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje, kao priču o "dva čovjeka. dva lidera, jednoj sudbini", prenio je Asošijetid pres.

Film podsjeća na trejler i prikazuje slike vojnih aviona i artiljerije dok narator na engleskom i Korejom govori da "novi svijet može početi danas, svijet prijateljstva, poštovanja i dobre volje"

"Morali smo da to napravimo. Pokazao sam mu to danas, zapravo tokom sastanka, pri kraju sastanka i mislim da mu se svidio", rekao je Tramp na konferenciji za novinare na čijem je početku emitovan taj film.

Pred polazak aviona, dan ranije nego što je prvobitno planirano, Tramp je rekao da nije želio da ostane još jednu noć, pošto je ostvareno sve što je namjeravano.

"Nema ničeg drugog što smo mogli da uradimo", rekao je Tramp.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније