Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

13. 06. 2018. 09:57   >>  09:46 1

HOĆE VANREDNI SASTANAK

Palestinci traže osudu Izraela u UN

Palestinci i njihove pristalice zatražili su da se danas održi vanredan sastanak Generalne skupštine UN kako bi se uvojila rezolucija u kojoj se Izrael osuđuje zbog "pretjerane upotrebe sile", kako je navedeno, posebno u pojasu Gaze.


SAD međutim tvrde da izdvajanje Izraela u nacrtu dokumenta nije fer. U njemu se takođe pozivaju zvaničnici UN da preporuče kako da se zaštite palestinski civili.

Arapske i islamske zemlje su odlučile da se obrate Generalnoj skupštini sa 193 zemalja članica, gdje nema veta, nakon što su SAD stavile veto na gotovo istu rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN 1. juna.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli, tu rezoluciju koju je sponzorisao Kuvajt označila je "grubo jednostranom", jer kritikuje Izrael zbog upotrebe sile, a ne pominje islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Ona je u utorak poslala pismo svim članicama UN u kome je označila rezoluciju predloženu Generlanoj skupštini UN "fundamentalno neuravnoteženom" jer ignoriše "osnovnu istinu" o situaciji u Gazi i ne pominje Hamas.

Predložila je amandman u kome se osuđuje Hamas za ispaljivanje raketa na Izrael i huškanje na nasilje duž granice pojasa Gaze i Izraela, čime se civili dovode u opasnost.

Predložila je takođe da se osude troškovi za izgradnju tunela u Gazi za napade u Izraelu i za opremu za ispaljivanje raketa kao i da se izrazi ozbiljna zabrinutost za štetu nanijetu graničnom prelazu Kerem Šalom.

Ocijenila je da amandman "nije kontroverzan" i da jednostavno osuđuje "ponašanje za koje bi svi trebalo da priznaju da nanosi štetu palestinskom narodu", kako je navela.

O amandmanu će se glasati prije rezolucije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније