Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

14. 06. 2018. 11:27 >> 11:16

NASILJE U GAZI

Generalna skupština UN osudila Izrael

Generalna skupština UN usvojila je kasno sinoć rezoluciju u kojoj se Izrael osuđuje za nasilje u Gazi i "prekomjernu upotrebu sile" te zemlje, nakon što je odbijen zahtjev SAD da se dokumentu doda osuda napada Hamasa na izraelsku teritoriju.


Rezolucija koje su predložile Alžir, Turska i Palestinci, usvojena je sa 120 glasova "za", osam protiv i 45 uzdržanih.

Glasanje protiv zahtjeva SAD koji je odbijen malim brojem glasova predstavlja odraz velike zabrinutosti svjetskog tijela koje čine 193 zemalja članica da je rezolucija koje su sponzorisale arapske i islamske zemlje jednostrana i nije čak ni pomenula Hamas koji je ispalio više od 100 raketa na Izrael.

Od početka masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela 30. marta poginulo je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 ih je ranjeno izraelskom vatrom.

Velika većina mrtvih i ranjenih nije bila naoružana, tvrde zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Upotreba potencijalno ubojite sile protiv demonstranata je izazvala međunarodne kritike.

Izrael međutim optužuje Hamas da pokušaje napada prikriva protestima.

Izraelski ambssador u UN Dani Danon rekao je na vanrednom sastanku Generalne skupštine sazvanom na zahtjev Palestinaca da Hamas izvodi nasilni napad na Izrael i ima za cilj da osvoji glavne gradove Haifu, Tel Aviv i Jerusalim, a da Izrael želi da osigura da se to ne desi.

Za Palestince rezolucija je garancija da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš u roku od 60 dana predložiti načine i sredstva da se osigura zaštita i dobrobit palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom, uključujući mehanizam međunarodne zaštite.

Alžirski ambasador Sabri Bukadum koji predstavlja arapske nacije je najprije namjeravao da blokira glasanje o američkom amandmanu, rekavši da nije relevantan za rezoluciju i da takođe podriva napore na pomirenje rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha, kao i "udaljene izglede" za obnovu mirovnih pregovora s Izraelom.a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније