Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

15. 06. 2018. 08:04   >>  07:53

STUDIJA POKAZALA

Tinejdžeri u SAD mlijeko zamijenili Redbulom

Manje američkih tinejdžera danas puši, upražnjava seks i drogira se, rezultati su istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju gojaznosti, ali manje mladih u SAD pije - mlijeko.


Manje od trećine srednjoškolaca u SAD dnevno popije čašu mlijeka, dok je prije dvije decenije to činila skoro polovina, navodi se u opsežnom vladinom istraživanju.

Tinejdžerima je tokom prošlogodišnjeg istraživanja postavljeno 100 pitanja, među kojima su bila i ona o pušenju, drogama i ishrani. Istraživači su uporedili odgovore sa rezultatima američkih tinejdžera od prije 25 godina.

Trend koji se izdvaja je pad broja mladih koji piju mlijeko, navodi agencija AP i dodaje da je to počelo poslije Drugog svjetskog rata. Tinejdžeri su posljednjih decenija mlijeko zamijenili sokovima i "energetskim napitcima" poput Redbula i Monstera, pokazuju rezultati.

Studija od prije deset godina pokazala je da je svako dijete između 12 i 17 godina svakodnevno pilo gazirane sokove. Novo istraživanje pokazuje da te sokove ipak danas pije manji broj mladih u SAD u odnosu na 2015. godinu. 

Mladi izbjegavaju ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, a preferiraju napitke pune šečera i kofeina, što najvjerovatnije doprinosi epidemiji gojaznosti u SAD, rekao je Beri Popkin sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

"Ovo nije dobar trend za naše dugoročno zdravlje", dodao je Popkin. 

Vlada SAD tinejdžerima preporčuje tri porcije mliječnih proizvoda da dnevno - mlijeka, jogurta i sira.

Studija je pokazala da je prošle godine 40 odsto tinejdžea reklo da nikada nije upražnjavalo seks, što je 48 odsto manje nego u prethodnoj deceniji. 

Broj pušača među mladima u SAD smanjio se za 27 odsto u odnosu na istraživanje iz 1991. godine. 

Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju gojaznosti sprovodi se svake dvije godine. U njemu je prošle godine učestvovalo oko 15.000 djaka iz 144 srednjih škola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније