Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2018. 09:25   >>  09:17

ANTIVLADINI PROTESTI

Nikaragva: U neredima najmanje osam mrtvih

Najmanje osam ljudi poginulo je u neredima u glavnom gradu Nikaragve, Managvi, čime je broj mrtvih od početka antivladinih protesta prije dva mjeseca dostigao 178.


Šest od osam novih žrtva su iz iste porodice čiju je kuću zapalila grupa maskiranih muškaraca kada su na nju bacili zapaljivu bombu, a ostalo dvoje su napadnuti kada su sklanjali barikadu s jednog puta, navela je policija u saopštenju.

Opozicija posljednja dva mjeseca traži odlazak predsjednika Danijela Ortege,72, heroja sandinističke revolucije koji je vodio zemlju od 1979. do 1990. i vratio se na vlast 2007, poslije svrgavanja diktatora Anastasija Somose.

Vlada i opozicija su u petak postigli dogovor koji dozvoljava posmatračima za odbranu ljudskih prava da ispitaju nasilje.

Predstavnici opozicije prihvatili su ključni zahtjev vlasti uključujući plan za sklanjanje barikada postavljenih da spriječe prolazak policije za razbijanje demonstracija, saopštila je katolička crkva koja je posrednik u tom sukobu.

Prema navodima kardinala Leopolda Brenesa katolička crkva tražila je od Ortege da pomjeri unaprijed naredne opšte izbore na 2019. godinu, dvije godine prije roka. Predsjednik nije prihvatio taj zahtjev i samo je ponovio da su spremni da saslušaju sve predloge koji ulaze u institucionalni i ustavni okvir.

Neredi su počeli kada je policija grubo rastjerala demonstracije 18. aprila protiv socijalne nesigurnosti. Opozicija je podigla barikade na više od dvije trećine puteva u zemlji što znatno remeti isporuku robe i regionalnu trgovinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније