Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 06. 2018. 09:56   >>  09:45 1

GENERALNI SEKRETAR UN

Gutereš upozorava da je Gaza blizu ivice rata

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio je da je eskalacija nasilja u pojasu Gaze "upozorenje svima da je situacija blizu ivice rata" i pozvao Izrael i Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom, da ponovo potvrde posvećenost prekidu vatre kojim je okončan rat 2014. godine.

 

 

 

U izvještaju Savjetu bezbjednosti, do koga je sinoć došao AP, Gutereš je naveo da je šokiran što izraelska vojska koristi ubojitu silu otkako su počeli protesti na granici Gaze 30. marta.

On je naveo da vojska ima "odgovornost da se maksimalno uzdržava" sem ako se ne radi o posljednjem sredstvu.

"Ubijanje djece, kao i jasno obilježenih novinara i medicinskog osoblja od strane snaga bezbjednosti za vrijeme demonstracija je posebno neprihvatljiivo.

Njima mora biti dopušteno da obavljaju svoje dužnosti bez straha od povrede", rekao je Gutereš.Šef UN je takođe upozorio da akcije Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija ne samo dovode u opasnost živote Palestinaca i Izraelaca, već i "napore da se povrati dostojanstvo i izgledi za podnošljivu budućnost Palestinaca u Gazi".

On je naveo rakete koje se ispaljaju na Izrael i pokušaje nekih demonstranta da probiju graničnu ogradu.

"Nedvosmisleno osuđujem korake svih strana koji su nas doveli do te opasne i osjetljive situacije", rekao je generalani sekretar UN.

Od početka masovnih protesta protiv izraelske i egipatske blokade koji se održavaju jednom nedjeljno ubijeno je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 je ranjeno izraelskom vatrom.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi tvrde da većina žrtava nije bila naoružana.Izrael tvrdi da Hamas koristi proteste kao pokriće za napade na graničnu ogradu.

Palestinci protestuju i za pravo na povratak na sadašnju teritoriju Izraela.Stotine hiljada ih je izbjeglo 1948. godine u ratu koji je izbio poslije stvaranja jevrejske države.Od dva miliona stanovnika Gaze dvije trećine su izbjeglice i njihovi potomci.

Gutereš je ponovio stav da nema alternative rješenju po modelu dvije države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael i Jerusalimom kao glavnim gradom obje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније