Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

20. 06. 2018. 14:19 >> 14:15

U PEKINGU

Đinping Kimu: Nadam se da ćeš ispuniti dogovor

Kineski predsjednik Si Đinping rekao sjevernokorejskom lideru da se nada da će u potpunosti primijeniti ono što je dogovoreno u Singapuru.

 

 

Kim Džong un, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Pekingu, zahvalio se kineskom predsjedniku na podršci prošlonedjeljnom sastanku sa Donaldom Trampom.

Ovo je treća posjeta Kima Kini ove godine, što ukazuje na značajno poboljšanje odnosa između dvije zemlje, navodi AP.

Sjevernokorejska agencija KCNA je izvijestila da je Kim, tokom banketa, istakao da se odnosi Pjongjanga i Pekinga razvijaju u "specijalne odnose bez presedana".

Kineska državna CCTV prikazala je juče kako je kineski predsjednik Si Đinping dočekao sjevernokrojskog lidera, uz vojne počasti, i sa njim razgovarao u Velikom holu naroda u Pekingu.

CCTV je izvijestila da je Si rekao Kimu da se kroz konkretne napore relevantnih zemalja pregovori oko Korejskog polusotrva vraćaju na pravi put i cjelokupna situacija se kreće ka miru i stabilnosti.

On je izjavio i da će Kina uvijek imati konstruktivnu ulogu u tom procesu. Kima i njegovu suprugu Ri Sol Ju dočekali su Si i njegova supruga Peng Lijuan na svečanom banketu. Eksperti su naveli da se očekuje da će Kim razgovarati sa kineskim liderima o narednim koracima nakon prošlonedjeljnog samita sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kimova dvodnevna posjeta Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD da Sjeverna Koreja napusti svoj nukearni program, navela je američka novinska agencija. SAD se dugo oslanjala na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Sjevernu Koreju i dovede je za pregovarački sto, ali do posjete dolazi kada su veze između Pekinga i Vašingtona na ispitu zbog trgovinskog spora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније