Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 06. 2018. 13:40   >>  13:27

POSLIJE POBJEDE

Erdogan preuzima šira ovlašćenja

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poslije pobjede na predsjedničkim izborima produžiće svoju petnaestogodišnju vladavinu s novim i znatno širim ovlašćenjima.

Izborna komisija proglasila je pobjedu Erdogana na jučerašnjim izborima koji su uvod u nove predsjednički sistem odobren na ustavnom referendumu prošle godine, prenio je Asošiejted pres.

Prema novom sistemu, biće ukinuta funkcija premijera, a izvršna ovlašćenja će biti prenijeta na predsjednika koji će vladati s ograničenom kontrolom vlasti.

Turski vođa, kojeg kritičari optužuju za sve izraženiju autoritarnu vladavinu, ali kojeg pristalice podržavaju zbog napretka i stabilnosti u zemlji, i dalje se može suočiti s poteškoćama. Analitičari predviđaju ekonomski pad i rast inflacije.

Erdoganova pobjeda može produbiti jaz između Turske i njenih zapadnih saveznika koji su već zabrinuti zbog nazadovanja demokratije i ljudskih prava, kao i bliskih odnosa Turske s Rusijom.

Iako su postojali strahovi da će oslabiti turska valuta, lira je ojačala poslije jučerašnje Erdoganove pobjede.

U pobjedničkom govoru Erdogan je rekao da će raditi na cilju da Turska bude među 10 najjačih svjetskih privreda do 2023. kada turska republika obilježava stogodišnjicu.

On je rekao da je još "odlučniji" u borbi protiv kurdskih pobunjenika i sljedbenika pokreta sveštenika Fetulaha Gulena kojeg optužuje za organizovanje propalog državnog udara 2016.

"Turska je izabrala još odlučniju borbu protiv PKK (Kurdske radničke partije) i Gulenista... Ići ćemo još odlučnije na terorističke organizacije", rekao je Erdogan.

Prema novom sistemu, Erdogan će imenovati ministre, potpredsjednike i visoke zvaničnike, izdavati dekrete, pripremati budžet i odlučivati o bezbjednosnim mjerama.

Prema nezvaničnim rezultatima izborne komisije, Erdogan je dobio 52,5 odsto glasova, dok je na parlamentarnim izborima, takođe održanim juče, njegova Partija pravde i razvoja (AKP) osvojila 42,5 odsto glasova. Glavni opozicioni kandidat Muharem Inče dobio je 30,7 odsto glasova.

Erdoganova AKP nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu, ali je njena saveznica, nacionalistička partija prošla bolje nego što se očekivalo, pa će imati kontrolu nad skupštinom koja ima 600 poslanika.

Inče je danas priznao poraz, iako se žalio na nepravične izbore. On je pozvao Erdogana da bude predsjednik svih i da prihvati sve.

"To bih ja uradio da sam pobijedio", rekao Inče.

On je kritikovao novi, predsjednički sistem u Turskoj navodeći da je zemlja "presjekla vezu" s demokratijom i parlamentarnim sistemom i da prelazi ka "režimu jednog čovjeka".

Prokurdska Narodna demokratska partija, čiji je predsjednički kandidat Selahatin Demirtas bio primoran da vodi kampanju iz zatvora, osvojila je više od 10 odsto glasova koliko je neophodno da uđe u parlament, što su njene pristalice proslavile na ulicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније