Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2018. 22:12 >> 22:00

ZBOG PROBLEMA MIGRACIJE

Italija blokirala zaključke samita EU

Italija je večeras blokirala usvajanje zajedničkih zaključaka o raznim temama prvog dana samita EU u Briselu, čekajući da sazna da li će dobiti šta traži svojim zahtjevima u vezi s problemom migracije, rekli su izvori.

Premijer "(Đuzepe) Konte je uzdržan prema mogućnosti da se izjasni o svemu", rekao je italijanski izvor, dok je portparol Evropskog savjeta objasnio, ne imenujući o kome govori, da je jedna država "uzdržana prema svim zaključcima".

Lideri 28 zemalja su počeli samit temama bezbjednosti i odbrane, zatim zapošljavanja, inovacija i proširenja EU. Zaključci koje su odobrile sve države članice očekivali su se večeras, poslije razmatranja tih tema koje nijesu bile kontroverzne.

Ali, "pošto je jedna država članica uzdržana prema svim zaključcima, nikakvi zaključci nijesu usvojeni u ovoj fazi", rekao je u kratkoj izjavi portparol Evropskog savjeta koji okuplja šefove država ili vlada.

"Došlo je do dugog razgovora o proceduri, dužeg od pola sata", rekao je jedan evropski zvaničnik. "Italijani zadržavaju svoje mišljenje zavisno od ishoda debate o migracijama", rekao je on.

Po drugom evropskom izvoru, "bila je to veoma zagrijana diskusija i svi su se bacili na Italijane, ali dobro, nema konsenzusa, tako da nijesmo mogli usvojiti zaključke".

Ostalih 27 lidera je "iznenađeno, a ne nužno srećno", dodao je isti izvor.

Tako je večerašnja press-konferencija predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i njegovog kolege iz Evropske komisije Žan-Kloda Junkera otkazana. Rendevu je dat medijima na samom kraju samita, u petak popodne.

Tema migracija, najbolnija na samitu je rezervisana za večeru, te predstoji duga noć: po današnjem dolasku u Brisel, Đuzepe Konte koji okrivljuje svoje evropske kolege da su napustili Italiju da sama upravlja dolaskom migranata, vršio je pritisak.

"Čekamo akciju", rekao je šef nove italijanske populističke vlade. Ako konačni tekst o kojem se svi evropski lideri moraju složiti, ne zadovolji Rim, upozorio je on, na kraju samita "neće biti zajedničkih zaključaka".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније