Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 06. 2018. 09:15 >> 09:02

NA SAMITU EU

Višegradska grupa zadovoljna kompromisom

Predsjednici vlade Češke i Poljske, Andrej Babiš i Mateuš Moravjecki, izrazili su zadovoljstvo noćnim kompromisom oko izbjeglica na samitu Evropske unije u Briselu a odustajanje od obavezujućih nametnutih kvota za relokaciju izbjeglica su označili za veliki uspjeh višegradske četvorke.

 

 

 

"Nakon dvije godine mučnih rasprava, kontroverzi i pritisaka cijela EU jednoglasno je prihvatila stav Poljske i višegradske grupe: "NE" prinudnom razmještanju a o reformi "Dablina" jedino jednoglasno", poručio je jutros Moravjecki na Tviteru.Novinarima u Briselu poljski premijer je nakon devetočasovne rasprave o migraciji i izbjeglicama rekao da je jako zadovoljan.

"To je jako dobar kompromis.Postigli smo šta smo htjeli. Navedeno je da je relokacija na dobrovoljnom principu a Dablin i azil utemeljeni na konsenzusu", rekao je jutros Moravjecki.

I češki premijer Andrej Babiš ocijenio je da je noćašnji kompromis veliki uspjeh upravo Višegradske grupe jer je postigla osnovno za šta se borila - da Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska ne moraju da primaju izbjeglice na osnovu nacionalnih obavezujućih kvota koje bi im nametnuo Brisel.

"Postigli smo veliki uspjeh, zato što smo se kao V4 se izborili za ono što smo htjeli. To znači da neće biti kvota. Htjeli smo, pored načela dobrovoljnog prihvatanja u relokaciji, takođe i centre za zadržavanje van evropskog kontinenta, obavezu borbe protiv krijumčara i pravila za djelovanje nevladinih organizacija", rekao je jutros Babiš češkim novinarima u Briselu.

Šefovi država i vlada EU dogovorili su se noćas da će u onim zemljama članicama koje se dobrovoljno uključe otvarati zatvorene centre za ubrzanu kontrolu i odvajanje izbjeglica koje imaju šansu da dobiju azil od čisto ekonomskih migranata koji moraju odmah da se vrate odakle su došli.

Te zemlje EU će migrante koji dopru do Italije preuzimati na kontrolu u svoje centre dobrovoljno.

EU će takođe u saradnji sa UNHCR i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) razmotriti mogućnost otvaranja takvih centara brze kontrole, tzv. "platformi iskrcavanja" i u Sjevernoj Africi.

Za Višegradsku grupu je takođe bilo ključno to što će se reforme evropske politike azila, tzv. Dablin IV usvajati konsenzusom, bez mogućnosti preglasavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније