Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Mina ]

30. 06. 2018. 14:33   >>  14:28 5

TUSK - KURC

Nastaviti s približavanjem Z. Balkana EU

Predsjednik Savjeta Evropske unije (EU) Donald Tusk rekao je danas da je Bugarska mnogo uradila na približavanju Zapadnog Balkana Uniji i da je uvjeren da će Austrija nastaviti tim putem.

Bugarski premijer Bojko Borisov predao je danas predsjedavanje njegovom austrijskom kolegi Sebastijanu Kurcu na Planaju u prisustvu velikog broja građana koji su se okupili na zajedničkom pikniku pod motom "Pozdrav Evropi".

Kurc je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je Austrija ponosna i radosna što od sjutra preuzima predsjedavanje EU.

"To je velika čast za nas, ali i velika odgovornost, iako preuzimamo predsjedavanje u teškom međunarodnom okruženju, koje imamo u ovom trenutku", rekao je on ukazujući na tenzije EU sa Rusijom, ali i na stanje Uniji.

On je ukazao i na veliki izazov po EU sa Bregzitom, kada prva zemlja dobrovoljno napušta Uniju.

"Želimo da budemo graditelji mostova, da smanjimo tenzije u EU, osiguramo da ona bude snažna. Želimo da damo doprinos da EU bude 'tanja', jedinstvenija i fokusiranija", poručio je Kurc.

On je ukazao je da će Austrija usmjeriti fokus na bezbjednost, jer je moto predsjedavanja "Evropa koja štiti", sa ciljem povećanja bezbjednosti, ali i osiguravanja blagostanja.

"Možemo biti uspješni u tome samo ako postoji saradnja unutar EU", naglasio je Kurc.
Borisov je istakao da je neophodno da se obezbijedi bezbjednost u EU, ističući da je to moguće samo ako je Unija jedinstvena.

On je rekao da Bugarska stoji na raspolaganju Austriji tokom njenog predsjedavanja, kao članica Trojke, dodajući da je zbog kontinuiteta Sofija stalno razmjenjivala informacije sa Bečom tokom svog predsjedavanja.

Tusk je kazao da EU u ovom trenutku ne bi mogla biti u boljim rukama.

"Austrija je oduvijek bila mjesto susretanja istoka i zapada, sjevera i juga, i svojim centralnim položajem bila je uvijek mjesto izgradnje mostova", rekao je Tusk i dodao da je uvjeren da će Kurc tokom predsjedavanja Uniji nastaviti da gradi te mostove.

Kako je istakao, EU mora biti ujedinjena po pitanju uspostavljanja bezbjednosti i stabilnosti.

"Želimo i stabilnost u svom susjedstvu, jer dobar susjed je uvijek bolji od dalekog prijatelja, posebno danas kada nemamo mnogo dalekih prijatelja", rekao je Tusk.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније