Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

02. 07. 2018. 08:14   >>  08:01 1

STRAH OD SANKCIJA

Cijena nafte i dalje raste

Cijena nafte na svjetskom tržištu prošle sedmice je porasla više od 5 odsto, jer se ulagači plaše da bi sankcije SAD protiv Irana, petog najvećeg proizvođača "crnog zlata", mogle izazvati značajan pad ponude na tržištu i to u doba kada potražnja raste.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 5,1 odsto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 8 odsto, na 74,10 dolara.

Snažan rast cijena nafte posljedica je nastojanja američke vlade da blokira iranski izvoz nafte kako bi Teheran lišila ključnog izvora finansiranja, nadajući se da će manjak na tržištu popuniti ostali veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija.

Iran je peti proizvođač nafte u svijetu sa proizvodnjom od oko 4,7 miliona barela dnevno i udjelom u svjetskoj proizvodnji od gotovo pet odsto.

Najveći dio proizvedene nafte izvozi u Kinu i ostale velike potrošače.

Veliki kupci iranske nafte, uključujući Japan, Indiju i Južnu Koreju, signalizirali su da bi mogli obustaviti kupovinu ako SAD uvede sankcije Teheranu.

U međuvremenu nastoje da kupe što više iranske nafte, pa je njihov uvoz u maju dostigao najviši nivo u prethodnih osam mjeseci, navodi Rojters.

Svjetsko tržište trenutno je opterećeno neplaniranim poremećajima u snabdijevanju iz Kanade, Libije i Venecuele, pa mnogi analitičari smatraju da će striktna primjena američkih sankcija protiv Irana prouzrokovati nagli skok cijena nafte, uprkos nedavnoj odluci OPEC-a o povećanju proizvodnje.

"Sve je jasnije da će Saudijska Arabija i Rusija teško nadoknaditi moguće smanjenje proizvodnje nafte u Venecueli, Iranu i Libiji", smatra Abhišek Kumar iz londonskog "Interfaks Enerdžija".

Što strože SAD bude sprovodio i nametao sankcije, to će cijene snažnije rasti, upozoravaju i iz konsultantske kompanije JBC Energy.

Podršku cijenama pružili su prošle sedmice i podaci o padu zaliha u SAD jer počinje sezona povećane potrošnje goriva, a pala je i proizvodnja.

U novoj anketi Rojtersa, koja uključuje 35 analitičara, procjenjuje se da će u ovoj godini prosječna cijena nafte na londonskom tržištu iznositi 72,58 dolara, 90 centi više nego što su očekivali prije mjesec i više u odnosu na 71,15 dolara, koliko je iznosila u prvih šest mjeseci ove godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније