Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

02. 07. 2018. 08:55   >>  08:43

KRIZA KOALICIJE

Zehofer ponudio ostavku ,na potezu Merkelova?

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ponudio je ostavku na mjesto ministra i lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

 

 

 

On je to učinio zbog neslaganja sa kancelarkom Angelom Merkel oko migracione politike.

To je javio Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore u CSU.

Izvori su naveli da je Zehofer ponudio ostavku na sastanku predsjedništva partije koji je bio zatvoren za javnost. Kako je precizirano, Zehofer još nije zvanično podnio ostavku i neki u partiji još uvijek pokušavaju da ga ubijede da se predomisli.

Zehofer je ranije juče rekao da ne vidi alternativu vraćanju nekih migranata sa njemačke granice, mjere koja ga dovodi u sukob sa njemačkom kancelarkom.

Spor oko rješavanja migrantske krize gurnulo je Merkelinu tri mjeseca staru "veliku koaliciju" u krizu i oslabilo poziciju kancelarke, primoravši je da pokuša da postigne sporazume sa članicama Unije ponaosob.

Spor u njemačkoj koalicionoj vladi zbog politike azila ponovo se juče razbuktao kada se ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer usprotivio kancelarki Merkel po tom pitanju, prenosi "Dojče vele", uz ocjenu da se Merkel suočava s novom krizom u vladi.

Zehofer je dramatično pogoršao ionako napetu situaciju povodom politike Njemačke prema tražiocima azila rekavši da sporazum Merkelove sa EU s tim u vezi "nema isti efekat" kao nacionalne mjere za koje se on zalaže.

Prema neimenovanim izvorima unutar Hrišćanko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, stranački lider Zehofer je rekao i da njegov sastanak sa Merkelovom u subotu uveče nije imao nikakvog efekta. Njegova izjava je u direktnoj protivrečnosti sa izjavom kancelarke o tom sastanku.

Naime, ona je u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF rekla da "sve što su odlucili ima isti efekat kao nacionalne mjere".

"To je moj lični zaključak. Naravno, CSU će morati da donese svoj zaključak", rekla je Merkel. Ona je navela i da je učinila ustupke pred Zehoferovim zahtjevima.

"Veoma bih voljela da CDU i CSU nastave da rade zajedno. Jer, mi smo za Njemačku priča o uspjehu", zaključila je nemačka kancelarka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније