Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic, Objavila: P.B. ]

02. 07. 2018. 09:07 >> 09:50
2

ZAKON U ŠVEDSKOJ

Seks bez jasnog pristanka je silovanje

Zakon koji omogućuje da se seks bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra silovanjem, danas je stupio na snagu u Švedskoj, čime se pridružila još nekim evropskim zemljama.

Ranije je u Švedskoj osoba mogla biti krivično gonjena za silovanje samo ako je za to postojao dokaz ili prijetnje nasiljem.

Prema novom zakonu, seksualna aktivnost kojoj nije prethodila izgovorena saglasnost ili druga jasna demonstracija saglasnosti partnera, mogla bi se smatrati silovanjem.

Zakon ne podrazumijeva pasivnost kao znak dobrovoljnog učešća u seksualnom odnosu.

Vlada premijera Stefana Levena predložila je novi zakon prošle godine, posle kampanje #MeToo (i ja) koja je, širom svijeta, razotkrila slučajeve neprimjerenog seksualnog ponašanja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније