Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

03. 07. 2018. 21:00 >> 20:53
1

IZDVAJANJA ZA ODBRANU

NATO članice odbacuju kritike SAD

Zemlje članice NATO odbacile su američku kritiku da ne troše dovoljno na odbranu, dok američki predsjednik Donald Tramp povećava pritisak na njih uoči samita Alijanse iduće nedjelje.

U posljednjim nedjeljama prije NATO samita 11. i 12 jula u Briselu, Tramp je poslao pisma Norveškoj, drugim evropskim saveznicima i Kanadi u kojima traži da povećaju potrošnju za odbranu.

Tramp je u pismu norveškoj premijerki napisao da uprkos važnoj ulozi koju Norveška ima u Alijansi ta zemlja je jedina saveznica koja dijeli granicu s Rusijom, a koja nema vjerodostojan plan da potroši dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Slična pisma je napisao i Belgiji i drugim zemljama.

Zemlje NATO su se poslije ruskog pripajanja Krima 2014. godine dogovorile da prekinu sa smanjenjem vojnog budžeta i da počnu više da troše na odbranu u nastojanju da ispune cilj da potrošnja dostigne dva odsto BDP-a u roku od deset godina.

Norveški ministar odbrane Frank Bake-Jensen je u imejlu agenciji AP napisao da Norveška ostaje pri svojoj odluci sa NATO samita 2014. i to sprovodi.

Norveška je potrošila "daleko više" u novoj vojnoj opremi, dodao je ministar.

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen rekla je danas da Njemačka ostaje pri postavljenom cilju od dva odsto BDP-a. Ministarka je dodala da je Njemačka na putu da to ostvari i da je "spremna da preuzme znatnu odgovornost u okviru Alijanse".

Kada joj je predočeno da njemačka objašnjenja zašto još ne troši dva odsto BDP-a na odbranu možda neće impresionirati Trampa ona je odgovorila "Mi ne želimo nikog da impresioniramo".

Predstojeći NATO samit prvi je veći sastanak saveznika od burnog sastanka Grupe sedam u Kanadi prošlog mjeseca, kada su izbile velike nesuglasice. NATO zvaničnici strahuju da transatlantske podjele oko trgovinskih taksi. Zabrinjava ih i američko povlačenje iz Pariskog klimatskog i iranskog nuklearnog sporazuma, koje, kako se ocjenjuje, može da podrije jedinstvo Alijanse.

Belgijski premijer Šarl Mišel umanjio je značaj Trampovog pisma i rekao da je to tipično za stvari koje se šalju uoči sastanaka kao što je NATO samit.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније