Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ RSE ]

05. 07. 2018. 08:23 >> 08:10

ODBOR OCIJENIO

Sistematsko gušenje medija u Rusiji

Potezi Rusije kojima se pojedini novinari i blogeri označavaju kao "strani agenti" predstavljaju posljednji korak u "sistematskoj politici" vlasti u cilju sprječavanja slobodnog protoka informacija, saopštio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ), a prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju medijski nadzorni organ sa sjedištem u Njujorku pozvao je vlasti da "promijene kurs" i omoguće ruskim građanima da dobiju informacije i mišljenja "iz širokog spektra izvora".

Ranije tog dana, Odbor za informisanje i komunikaciju Državne dume, odnosno donji dom parlamenta, usvojio je izmjene i dopune zakona koji omogućava vlastima da označe fizička lica kao "strane agente" ako rade za medije koje je Ministarstvo pravde označilo kao "strane agente".

Kako su objavili mediji, predloženi Zakon zahtijeva od tih pojedinaca da prođu kroz godišnje revizije, da dostavljaju dvogodišnje izvještaje o svojim aktivnostima i stavljaju oznaku "stranog agenta" na sve proizvedene sadržaje.

Novi amandmani su pripremljeni prije početka drugog čitanja zakona koji je prošao kroz Dumu u januaru.

Prijedlog zakona treba da odobre oba doma parlamenta i da ga potpiše predsjednik Rusije Vladimir Putin prije nego što počne primjena tog zakona.

Predsjednik Komiteta za informisanje i komunikaciju Dume Leonid Levin, koji je koautor najnovijih prijedloga, rekao je novinskoj agenciji Interfaks da bi Ministarstvo inostranih poslova i Kancelarija tužilaštva bili odgovorni za označavanje privatnih lica kao stranih agenata, jer bi na taj način bila omogućena "dodatna zaštita lica od slučajnih odluka" Ministarstva pravde.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније