Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 07. 2018. 09:21 >> 09:08

U VERSAJU

Makron danas na kongresu predstavlja nove projekte

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas će održati godišnji kongres u dvorcu Versaj kod Pariza na kojem će predstaviti svoje ekonomske i socijalne projekte, mada su mnogi poslanici najavili bojkot skupa zbog velikih troškova organizovanja.

 

 

 

Kongres na kojem treba da prisustvuju poslanici oba doma parlamenta, ove godine će koštati 286.000 eura, odnosno 7.000 eura manje u odnosu na prethodnu godinu.

Poslanici će kao i prethodne godine autobusima biti prebačeni do dvorca, dok će Makron odvojeno doći i održati govor od oko sat vremena.Lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon rekao je da ne želi da ide u Versaj da se divi govoru "Njegovog visočanstva Makrona Prvog" dodajući da francuski predsjenik čini sve da se predstavi kao monarh.

Melanšon je dodao da takođe ne želi da ide u Versaj jer će Makron održati govor i otići bez mogućnosti da poslanici postavljaju pitanja ili pokrenu raspravu kao u parlamentu.

Poslanici radikalne ljevice pozvali su građane da na društvenim mrežama nešto prije početka govora oko 14.00 osude "autoritarne tendencije francuskog predsjednika" kao vid protesta, prenio je radio Evropa 1.I doi desnice kritikovao je kongres, jer poslanici postaju publika bez prava učešća a mnogi protivnici su rekli da ne žele da slušaju jednosatni govor "monarha" Makrona koji će koštati 286.000 eura.

Pojedini socijalistički poslanici su takođe najavili bojkot, kako kažu, "iz principa".

Slične govore u Versaju imali su Makronovi prethodnici, socijalistički predsjednik Fransoa Oland koji je bio na vlasti od 2012. do 2017. i desničar Nikola Sarkozi, na vlasti od 2007. do 2012.Makron je odlučio da uvede godišnju praksu govora u parlamentu na kongresu u Versaju i da završi s tradicijom obraćanja naciji u televizijskom intervjuu za državni praznik 14. jul.

Francuski mediji prenijeli su danas da su organizovanje kongresa i kritike na račun imidža predsjednika bacili senku na projekte i teme koje će Makron iznijeti u govoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније