Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 07. 2018. 22:35 >> 22:21

O BUDUĆNOSTI TOG REGIONA

Novi lideri Španije i Katalonije počeli dijalog

Novi lideri Španije i Katalonije dogovorili su se danas da započnu dijalog o budućnosti tog bogatog španskog regiona poslije višegodišnje pat pozicije između vlada u Madridu i Barseloni.

Španski premijer Pedro Sančes i katalonski predsjednik Kim Tora nijesu se složili oko spornog pitanja samoopredjeljenja, ali jesu o poboljšanju socijalnih, ekonomskih i drugih pitanja koja pogađaju Katalonce, rekla je poslije 2,5-časovnog sastanka Sančesova zamjenica Karmen Kalvo.

Tora je sastanak opisao kao "dug, iskren i otvoren dijalog" i dodao da je imao osjećaj "da je slušan".

Međutim, naveo je da postoje duboke razlike oko njegovog stava da je legalni referendum o nezavisnosti Katalonije jedini izlaz iz političkog ćorsokaka, kao i povodom situacije s katalonskim separatističkim političarima uhapšenim zbog prošlogodšnjeg pokušaja secesije.

Kalvo je kazala da je Sančes podsjetio Toru da samoopredjeljenje nije dozvoljno prema Ustavu Španije iz 1978. godine.

Sančes je ponudio da dozvoli katalonskom parlamentu da odlučuje o socijalnim pitanjima koja se tiču korišćenja energije, rada zdravstvenih službi i smanjenja siromaštva, između ostalog.

Postignut je i dogovor o ponovnom uspostavljanju foruma za razgovor o infrastrukturnim projektima i drugim investicijama, nerealizovanim za vrijeme prethodne konzervativne španske vlade, navela je Kalvo.

Španski i katalonski lider su se dogovorili da se ponovo sastanu tokom godine, sljedeći put u Barseloni.

Tora je na sastanak došao sa žutom trakom na sakou, simbolom onih koji traže oslobađanje zatvorenih katalonskih separatista.

Prema navodima katalonske vlade, Tora je Sančesu poklonio knjigu o katalonskoj dolini koja uživa visok stepen samouprave, kompilaciju srednjovkovnih mapa Katalonije i flašu tradicionalnog pića iz svog rodnog grada Blanesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније