Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 07. 2018. 15:11 >> 14:57

ZBOG SANKCIJA

Iran tužio SAD pred sudom u Hagu

Iran je podnio tužbu protiv SAD pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

"Tužba je podnijeta 16. jula i predata je pisarnici Suda", navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za "ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu".

"Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava", rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje "američkoj navici kršenja međunarodnog prava".

Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljvstvu iz 1955. godine. Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima između Teherana i Vašingtona pred MKS.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. sa Iranom postigle šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Tim sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Tramp je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primjenjuju od avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније