Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

23. 07. 2018. 17:31 >> 17:26
1

IDE U SAD

Junker želi da spriječi trgovinski rat

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, u srijedu dolazi u Vašington na razgovore s predsjednikom Donaldom Trampom, u trenutku kada vlada napeta atmosfera između SAD i Evropske unije, u nastojanju da spriječi potpuni trgovinski rat.

Misija je posebno osjetljiva za šefa Evropske komisije, obzirom da je nepredvidljivi Tramp prije nedjelju dana direktno nazvao EU "neprijateljem" optužujući Uniju da "profitira" na račun SAD s komercijalnog stanovišta.

Bijela kuća prijeti da uvede carine na uvoz evropskih automobila što bi svakako izazvalo odgovor Brisela ukoliko stupi na snagu.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom koja će pratiti Junkera u Vašington rekla je da oni idu u SAD s najboljim namjerama u nadi da će doći do "deeskalacije".

"Ovo je još jedna prilika da se smanji dramatika oko potencijalnih trgovinskih tenzija i da se vodi otvoren, konstruktivan dijalog s našim američkim partnerima", rekao je danas portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas.

Junker će biti primljen u Bijeloj kući u 13.30 po lokalnom vremenu u srijedu, poslije čega će govoriti pred uticajnim krugom za spoljnu politiku, Centrom za strateške međunarodne studije (CSIS).

Napetost između SAD i EU je porasla kada je Vašington u junu uveo carine na evropski čelik i aluminijum, odluka koja je dalje narušila transatlantske odnose već oslabjene poslije američkog povlačenja iz Pariskog klimatskog i iranskog nuklearnog sporazuma.

Evropljani su 22. juna uveli kontramjere s carinama na karakteristične američke proizvode kao što su farmerke, motocikle Harli Dejvidson, na puter od kikirikija, da bi nadoknadili štetu od oko 2,8 milijardi eura nanijetu njihovoj industriji zbog carina na čelik i aluminijum.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније