Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2018. 19:02 >> 18:51

ČEKA SE SASTANAK SA TRAMPOM

EU spremna da odgovori na carine SAD

Evropski zvaničnici upozorili su uoči sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom da je Evropska unija (EU) spremna da uvede carine na američku robu vrijednosti 20 milijardi dolara ukoliko SAD uvedu carine na uvoz automobila iz Unije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom razgovaraće sa Trampom u Vašingtonu kako bi ga odgovorili od uvođenja carina na automobile, koje će nanijeti štetu obijema stranama i značajno pojačati trgovinske tenzije, prenosi Asošiejted pres.

"Cilj naše posjete je da smirimo situaciju i spriječimo pogoršanje trgovinskog sukoba", rekla je Malmstrom u intervjuu za švedski list Dagens Najheter (Dagens Nyheter).

Ona je rekla da je EU spremna da odgovori ako SAD uvedu carine. U tom slučaju EU će uvesti carine na niz američkih proizvoda, uključujući poljoprivredne i tehničke proizvode i mašine.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio za njemačku televiziju ZDF da nije "pretjerani optimista" pred razgovore u Vašingtonu s američkim predsjednikom Dolandom Trampom o trgovinskom sporu Evropske unije (EU) i SAD.

"Jasno smo stavili do znanja da nijesmo neprijatelji SAD i da imamo zajedničku prošlost koju ne treba da zaboravimo. Ipak, nijesam preterano optimista", rekao je Junker i dodao da je EU spremna na uzvratne mjere ako Tramp odluči da uvede porez na evropske automobile.

Junker, koji u SAD boravi zajedno sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, rekao je da želi da izbjegne trgovinski rat dvije strane.

Tenzije SAD i EU pojačane su pošto je Vašington u junu uveo carine na evropski čelik i aluminijum, a ta odluka dodatno je ugrozila transatlantske odnose već oslabljene poslije američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Carine na automobilske proizvode bi posebno pogodile Njemačku, koja ima velku automobilsku industriju, ali bi one pogodile i američke proizvođače, koji mnoge djelove uvoze iz EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније