Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

28. 07. 2018. 13:14   >>  12:59

MINISTARSTVO ISTAKLO

Oboljeli od reume svake treće godine mogu u Igalo

Lista za korišćenje medicinske rehabilitacije proširena je, pa će od sada oboljeli od reumatoidnog artritisa svake treće godine moći da idu na tretmane u Institut „Simo Milošević“ u Igalu.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da je novim Pravilnikom o indikacijama i načinu korišćenja medicinske rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama značajno proširena Lista za korišćenje medicinske rehabilitacije, sa određenim brojem dijagnoza.

„Jedna od značajnijih novina je mogućnost korišćenja tretmana u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu svake treće godine za oboljele od reumatoidnih bolesti“, saopštili su agenciji MINA iz tog resora.

Kako su naveli, proširena su prava pacijenata sa reumatskim oboljenjima u odnosu na prethodni Pravilnik, tako da pravo na medicinsku rehabilitaciju imaju i oboljeli od progresivne skledoreme.

„Pacijenti sa reumatoidnim i psorijaznim artritisom imaju pravo na rehabilitaciju svake treće kalendarske godine umjesto jednom nakon postavljene dijagnoze, što je dosada bio slučaj“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da pacijenti sa juvenilnim hroničnim artritisom do navršenih 18 godina imaju pravo na rehabilitaciju svake godine, a nakon punoljetstva pravo na rehabilitaciju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) imaju svake treće kalendarske godine.

Novina je i pojednostavljena procedura kod upućivanja tih pacijenata na rehabilitaciju.

„Pa je tako prema prethodnom Pravilniku bila obavezna otpusna lista pacijentu da bi ostvario ovo pravo, a sada ako se pacijent upućuje prvi put potrebna je ili otpusna lista ili samo Izvještaj ljekara specijaliste reumatologa“, pojasnili su iz Ministarstva.

Izmjenama i dopunama poslednja dva Pravilnika koji je usvojio FZO, kako su dodali, znatno su proširena prava pacijenata na medicinsku rehabilitaciju, za pacijente sa neurološkim oboljenjima i djecu.

Prema novom Pravilniku djeca sa rijetkim bolestima (Morkvijev sindrom, Aleksanderova bolest, Urođena artrogripoza- urođena ukočenost zglobova ) imaju pravo na rehabilitaciju svake kalendarske godine, dok djeca sa Daunovim sindromom svoje pravo na rehabilitaciju mogu da ostvare svake kalendarske godine do prohodavanja.

Iz Ministarstva su ukazali da, prema novom Pravilniku, pravo na rehabilitaciju imaju i djeca sa specifičnim poremećajem razvoja pokretljivosti (do navršene pete godine), kao i djeca sa Spinom bifidom sa neurološkim deficitom (do navršene 15. godine).

Prema njihovim riječima, prošireno je pravo na medicisku rehabilitaciju osiguranim licima oboljelim od dječije cerebralne paralize (G80) koja su starija od 15 godina, tako da umjesto dosadašnjeg prava na medicinsku rehabilitaciju svake treće godine, sada će ostvarivati ovo pravo svake druge godine.

Djeca sa cističnom fibrozom takođe imaju pravo na rehabilitaciju svake kalendarske godine. Prema novom Pravilniku, pacijenti sa zloćudnim ili dobroćudnim tumorom srca imaju pravo na rehabilitaciju nakon operacije.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da se u toku izrade novog Pravilnika posebno vodilo računa da se uvrsti što više dijagnoza, naročito kod djece, imajući u vidu činjenicu da medicinska rehabilitacija mora da bude redovna kako bi se u ranoj fazi podsticao razvoj svih funkcija, psihomotornih, motornih, mentalnih i govornih, stimulacijom kroz terapijski program vježbi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније