Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 07. 2018. 18:22   >>  18:14

ZBOG ZLOSTAVLJANJA MALOLJETNIKA

Papa prihvatio ostavku američkog kardinala

Papa Franjo prihvatio je ostavku čuvenog američkog kardinala Teodora Mekerika, jednog od najistaknutijih američkih sveštenika koji se našao u centru skandala zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, javlja Rojters. Mekerik je prvi kardinal u istoriji koji je ostao bez crvene kape zbog zlostavljanja maloljetnika.

Jedan od najuglednijih američkih sveštenika godinama je zlostavljao dječake. Skandal je šokirao američku crkvu jer je riječ o kardinalu koji je decenijama uživao ugled kao vođa i čovjek od povjerenja i pape i predsjednika.

Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku i odredio mu suspenziju u obavljanju javnih misa, obavezu ostanka u kućnom pritvoru te život u molitvi i pokori dok se optužbe protiv njega ne ispitaju unutar kanonskog sudstva, stoji u izjavi Pape.

Prošlog mjeseca iz američke crkve su kazali kako su optužbe o seksualnom zlostavljanju prije 50 godina uvjerljive. Od tada je nekoliko muškaraca istupilo u javnosti, odnosno u uticajnim američkim medijima, i reklo kako ih je osamdesetosmogodišnji Mekerik prisiljavao da spavaju s njim u kući na plaži u Njudžerziju dok su bili na studijama.

Nakon jedne optužbe, počeli su se javljati i drugi muškarci koje je, navodno, zlostavljao kao djecu.

U saopštenju od 20. juna, kardinal iz Njujorka Timoti Dolan je naveo da je ta parohija dobila podatke o navodnom zlostavljanju koje je Mekerik počinio "prije skoro 45 godina".

U skladu s Poveljom o zaštiti djece koju su američki biskupi usvojili 2002. poslije skandala u bostonskoj parohiji, istragu je povela "nezavisna agencija", a rezultati su predati komisiji koja je ocijenila da su optužbe "kredibilne i potkrepljene", rekao je Dolan.

Prema rečima Dolana, Mekerik "prihvata odluku iako tvrdi da je nevin".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније