Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 07. 2018. 19:47 >> 19:32
3

POROŠENKO PORUČIO

"Ruska crkva prijetnja bezbjednosti"

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da uticaj Ruske pravoslavne crkve, koja u Ukrajini ima milione vjernika, predstavlja "direktnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti" njegove zemlje.

"Smatram apsolutno neophodnim da se odsijeku svi pipci kojima agresor djeluje u tijelu naše zemlje", rekao je Porošenko, misleći na Rusiju.

Prema Porošenku, ruska crkva "nije odvojena od (ruske) države osim na papiru" i "totalno i bezuslovno podržava revanšističku i imperijalističku politiku Kremlja".

Ukrajinski predsjednik je govorio na ceremoniji povodom 1030. godišnjice pokrštavanja Kijevske Rusije, čije je istorijsko nasljeđe u današnje vrijeme predmet spora Moskve i Kijeva.

Desetine hiljada vjernika Ruske pravoslavne crkve je tim povodom juče prošetalo pod strogim nadzorom, budući da se policija bojala njihovog sukoba s ukrajinskim nacionalistima.

Ukrajina ima dvije pravoslavne crkve koje su se odvojile od Moskovske patrijaršije, ali njih nijedna druga pravoslavna crkva ne priznaje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније