Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 07. 2018. 20:25 >> 20:11
2

PROTEST ZBOG PENZIJA

Moskva: Uhapšeni opozicioni lideri

Ruska policija uhapsila je tri opoziciona lidera danas u Moskvi, nekoliko minuta po završetku protesta zbog plana vlade da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju.

Hiljade ljudi učestvovale su na protestu u centru Moskve koji su gradske vlasti odobrile, a razlog hapšenja opozicionara za sada nije saopšten, navodi Asošiejted pres.

Demonstracije je organizovala Libertarijanska stranka Rusije (LPR), a zamjenik predsjednika stranke Kiril Samodurov rekao je agenciji Interfaks da su uhapšeni njen lider Sergej Bojko i vođa današnjeg skupa Mihail Čičkov.

Treći uhapšeni je Oleg Stepanov, blizak saradnik opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je organizovao brojne proteste u Rusiji prethodnih godina.

Stepanov je na Tviteru objavio sliku na kojoj je sa još dvije osobe, a izgleda da se nalaze u policijskom vozilu. Organizacija koja prati prisustvo na javnim skupovima procijenila je da je na današnjem protestu bilo oko 6.000 ljudi.

Navaljni, najpoznatiji protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, bio je prisutan, ali nije govorio. On je ranije više puta hapšen i osuđivan na zatvorske kazne zbog organizovanja neodobrenih protesta.

Ruska vlada je u skupštinsku proceduru poslala predlog zakona koji predviđa da granica za penzionisanje bude podignuta sa 60 na 65 godina za muškarce, a sa 55 na 63 godine za žene.

To je izazvalo masovno nezadovoljstvo ruskih građana, pristalica različitih poltičkih opcija. Na poziv Komunističke partije, juče su u Moskvi održane demonstracije na kojima je, prema procjenama, bilo oko 10.000 ljudi.

Starosne granice za odlazak u penziju određene su još u sovjetsko doba 1932. godine i od tada nijesu mijenjane.

Vlada navodi da je povećanje starosne granice neophodno zbog rasta očekivanog životnog vijeka u Rusiji, dok protivnici predložene izmjene opisuju kao pljačku.

Prema statističkim podacima, prosječni životni vek muškaraca u Rusiji je 66,5 godina, a žena nešto manje od 70 godina.

Prosječna mjesečna penzija u Rusiji iznosi oko 14.000 rubalja (oko 190 eura).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније