Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 07. 2018. 09:32 >> 09:20

ZIMBABVE

Prvi izbori bez Mugabea

Građani Zimbabvea glasaju danas na prvim opštim izborima na kojima, poslije skoro 40 godina, neće učestvovati bivši predsjednik Robert Mugabe.

Glavni kandidati na izborima su 75-ogodišnji aktuelni predsjednik Emerson Mnangagva i 40-godišnji advokat i svještenik Nelson Čamisa.

Oko 5 i po miliona ljudi ima pravo glasa na izborima u toj južnoafričkoj zemlji, željnoj promjene nakon decenija ekonomske paralize i skoro 40-godišnje vladavine 94-godišnjeg Mugabea, prenosi AP.

Birališta su otvorena jutros u sedam sati, a građani će glasti do 19h, navodi Rojters.

Na izborima se glasa za predsjednika, poslanike i lokalne odbornike.

Prvi put poslije mnogo vremena na izborima u Zimbabveu su prisutni i posmatrači sa zapada.

Hiljade posmatrača širom Zimbabvea, nadgleda izborni proces, a opozicija tvrdi da su izbori namješteni. Izborna komisija, međutim, tvrdi da će izbori biti potpuno kredibilni.

Na izborima učestvuje više od 20 predsjedničkih kandidata i skoro 130 partija. Ukoliko nijedan predsjednički kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, 8. septembra će biti održan drugi krug.

Dosadašnji izbori u Zimbabveu su bili obilježeni nasiljem, zastrašivanjem i neregularnostima. 

Mugabe, koji je u novembru napustio funkciju predsjednika, podržao je novu političku stranku, koja pripada koaliciji koja podržava Čamisu, za kojeg je kazao da "djeluje da mu dobro ide na mitinzima".

"Ko god da pobjedi, želimo mu sve najbolje... I treba da prihvatimo rezultat", kazao je Mugabe koji je 37 godina vladao Zimbabveom.

Do posljednjeg trenutka se držao vlasti, odbio je da je preda čak i iz pritvora u koji ga je poslije "puča koji to nije" smjestila vojska, zajedno sa najbližim saradnicima, nakon što je pokušao da ingerencije preda svojoj, mnogo mlađoj, supruzi..

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније