Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

30. 07. 2018. 15:52   >>  16:11 1

MAKRON NAJAVIO

"Evropa u tri kruga, otvoreni i za Rusiju i Tursku"

Predsjednik Franucske Emanuel Makron iznio je viđenje buduće preustrojene EU i Evrope, koja bi kroz deset ili petnaestak godina imala "tri kruga".

U njoj bi ključni krug, "srce reaktora", predstavljala osjetno ojačana zona eura s Njemačkom i Francuskom kao okosnicom.

U drugom krugu bi bile članice Unije "u snažnom jedinstvenom tržištu, negde između šire EU i zone eura", koje bi, ako budu željele i ekonomski i politički napredovale, stasale, mogle da uđu u zonu eura s posebnim budžetom, evropskim monetarnim fondom i jačim političkim ustrojstvom.

Najširi krug bi predstavljala "unija vrijednosti, demokratskih načela i ekonomskih sloboda", negdje između EU i Savjeta Evrope, koja bi bila mnogo manje integrisana, u kojoj bi moglo biti mjesta i za Rusiju i Tursku, ali tako da te zemlje usvoje i strogo poštuju evropske demokratske vrijednosti, rekao je Makron u Lisabonu na sastanku s predsjednikom Antoniom Kostom i političkom elitom Portugalije.

Rusija i Turska mogu imati mjesta u tom najširem krugu, mada ne moraju biti i članice, već imati "bliske sporazume o pridruživanju", objasnio je francuski predsjednik.

Lisabon je bio prva tačka Makronove turneje po zemljama EU s ciljem da objasni i dobije podršku za svoje zamisli o preuređenoj, ekonomski, politički i odbrambeno ojačanoj Uniji da bi se trajnije prevazišle sadašnje krize i izazovi, uključujući neizvjesnost i sumnje u održanje strategijskog savezništva Evropa-SAD.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније