Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 08. 2018. 19:11 >> 21:57
1

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

Ljudski faktor uzrok tragedije u Đenovi

Ljudska greška je izazvala fatalnu tragediju u Đenovi kada je došlo do rušenja nadvožnjaka, izjavio je šef kancelarije javnog tužioca u Đenovi Frančesko Kozi. Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje narednih 12 mjeseci na području Đenove.

Kozi je, kako prenosi “Sputnik internešenel”, naveo da će po završetku operacije spasavanja istražitelji analizirati “sve aspekte vezane za razvoj, inžinjering i održavanje mosta”.

Raste broj žrtava posljedica urušavanja vijadukta. Najnoviji podatak govori da su stradale 42 osobe, među kojima ima i djece.

Prema ranijim izvještajima, most koji se srušio kod Đenove prije dvije godine je privremeno zatvoren, jer je njegovo stanje zahtijevalo “velike radove na održavanju”.

Šef tužilaštva rekao je i da je spreman da otvori slučaj “zbog nemarnog višestrukog ubistva i katastrofe”.

Izjavom je ponovio riječi zamjenika premijera koji je rekao da je tragedija “mogla da se izbjegne”.

Vatrogasci su u srijedu upozorili da bi i drugi dio mosta mogao da se sruši.

Na području Đenove proglašeno vanredno stanje

Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je danas vanredno stanje narednih 12 mjeseci na području Đenove gdje je juče u padu dijela vijadukta poginulo više desetina osoba.

"Prihvatili smo zahtjev lokalnih vlasti i proglašavamo vanredno stanje narednih 12 mjeseci", rekao je Konte novinarima poslije vanredne sjednice vlade posvećene nesreći u Đenovi.

Konte je rekao da je vlada izdvojila pet miliona eura za to područje i dodao da je to prva mjera vlasti. Prema njegovim riječima, biće proglašen i nacionalni dan žalosti ali se datum još utvrđuje jer vlasti žele da se podudari sa sahranama žrtava.

Izgledno rušenje stambenih zgrada ispod mosta

Više stambenih zgrada u Đenovi možda će morati da bude srušeno zbog urušavanja dijela vijadukta na autoputu A10, izjavio je danas ministar saobraćaja i infrastrukture Italije Danilo Tonineli.

Most se srušio juče oko podneva, a u trenutku nesreće na tom dijelu puta bilo je oko deset automobila koji su se survali u provaliju. 

U zgradama koje su ispod ili pored mosta koji se urušio živi oko 630 ljudi i svi su evakuisani.

Tonineli je naveo na Fejsbuku da će za njih biti pronađen smještaj, ali da će zgrade u kojima su živjeli možda morati da budu uništene iz bezbjednosnih razloga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније