Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 08. 2013. 21:57   >>  21:57

OKONČATI NEPRAVEDNE KRITIKE

Papa čestitao Bajram

Papa Franjo pozvao je na "uzajamno poštovanje" između hrišćanstva i islama, u poruci kojom je muslimanima čestitao predstojeći praznik - Ramazanski Bajram.

Papa je, takođe, apelovao da se okonča "nepravedna kritika" između dvije religije, javila je Agencija Frans pres.

"Okrenimo se uzajamnom poštovanju u međuvjerskim odnosima, naročito između hrišćana i muslimana i poštujmo vjeru drugih, njena učenja, njene simbole, njene vrijednosti", kazao je papa. 

Papa je za kraj mjeseca Ramazana, Aid al-Fitr, lično potpisao godišnju poruku Savjeta Vatikana za međuvjerski dijalog, na čijem čelu je francuski kardinal Žan-Luj Toran. 

"Ove godine odlučio sam da ja lično potpišem ovu tradicionalnu poruku, kao izraz poštovanja i prijateljstva prema svim muslimanima, posebno prema njihovim vjerskim vođama", napisao je papa. 

To je još uradio samo papa Jovan Pavle Drugi 1991. godine. 

U tekstu upućenom "muslimanima svuda u svijetu" koje je nazvao "dragim prijateljima", papa Franjo poziva na "refleksiju" na "potsticanje uzajamnog poštovanja kroz obrazovanje" i pozvao vjernike dvije vjere da "izbjegavaju neopravdanu i klevetničku kritiku" drugih. 

Kardinal Toran rekao je da je ovo potpuno lična papina inicijativa i da je papa želio da pokaže poštovanje koje ima za islamske vjernike. 

"U ovom kontekstu, on je sam želio da pokaže da je međuverski dijalog, posebno sa islamom, jedan od prioriteta njegovog pontifikata", dodao je francuski kardinal. 

Za muslimanske vjernike 9. jula počeo je najvažniji i najsvetiji mjesec islamske vjere - Ramazan, tokom kojeg je obavezan post, a podrazumijeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i tjelesnih zadovoljstava, od zore do zalaska sunca. 

Prema islamskom lunarnom kalendaru, muslimani Ramazanski Bajram ove godine obilježavaju 8. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније