Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

17. 08. 2018. 10:03 >> 09:50

NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU

Cijene nafte premašila 71 dolar

Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 71 dolar, jer trgovce zabrinjava moguće posustajanje potražnje u kontekstu kinesko-američkih trgovinskih trzavica.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,15 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 65,15 dolar, prenosi Hrportfolio.

Tržišta je u četvrtak poljuljao podatak o skoku zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Država (SAD) prošle sedmice za 6,8 milijona barela, uprkos visokom nivou aktivnosti prerade u rafinerijama, podstaknuvši zabrinutost za potražnju za gorivima.

Pritisak su bile i rasprodaje na širim tržištima industrijskih sirovina, poput bakra.

Potražnja je u fokusu zbog američkih i kineskih carina koje bi mogle da naštete globalnom ekonomskom rastu.

Na strani snabdijevanja, u četvrtak objavljeni službeni američki podaci pokazali su da je proizvodnja sirove nafte u prošloj sedmici rasla za 100 hiljada barela dnevno, na 10,9 miliona.

Podršku cijenama pruža najava američkih sankcija na iranski izvoz nafte, koje bi trebalo da budu uvedene u novembru. Najveći iranski klijenti poput Indije, Južne Koreje i Japana već su počeli da smanjuju narudžbe.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 69,77 dolar, što je 1,56 dolar manje u odnosu na prethodni dan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније