Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

21. 08. 2018. 23:25 >> 23:14
1

VELIKA BRITANIJA POZIVA

EU da uvede strože sankcije Rusiji

Velika Britanija je danas pozvala EU da slijedi SAD i uvede strože sankcije Rusiji zbog optužbi da je Moskva otrovala bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sereja Skripalja.

U prvom govoru u SAD od stupanja na dužnost ministra spoljnih poslova Velike Britanije, Džeremi Hant je rekao da EU treba da izvrši procjenu svojih sankcija Moskvi i obezbijedi da "stoji rame uz rame sa SAD", navodi Asošiejted pres.

"Naravno da moramo da imamo odnose s Moskvom, ali moramo da budemo i otvoreni: spoljna politika Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom učinila je svijet opasnijim mjestom", rekao je Hant na američkom Institutu mira.

Njegovo današnje obraćanje uslijedilo je šest nedjelja poslije samita NATO u Briselu, na kojem je predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao evropske saveznike zbog izdvajanja za odbranu i u jednom trenutku doveo u pitanje vrijednost same alijanse.

Tramp je potom tokom sastanka s Putinom u Helsinkiju izrazio sumnju u tvrdnje američkih obavještajnih agencija da je Rusija pokušala da utiče na birače tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016, da bi kasnije rekao da je to bio lapsus.

London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke nervnim agensom, 4. marta u engleskom gradiću Solsberiju. Njih dvoje su se u međuvremenu oporavili, a Kremlj oštro odbacuje optužbe da je umiješan u taj slučaj.

Zbog tog slučaja trovanja, Trampova administracija je ovog mjeseca uvela nove sankcije Rusiji koje se odnose na ograničenja izvoza. To su posljednje u nizu američkih sankcija Rusiji, uvedenih zbog, kako navodi Vašington, kršenja ljudskih prava, miješanja u izbore u SAD i vojne agresije u Ukrajini i Siriji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније