Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

23. 08. 2018. 11:15   >>  10:57 1

SAD ODBILE POZIV RUSIJE

Pregovori neće donijeti mir Avganistanu

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao juče da SAD u načelu podržavaju napore Avganistana za mirno rešenje, ali da na osnovu ranijih sastanaka u organizaciji Rusije, ne djeluje da će pregovori u Moskvi donijeti napredak.

Rusija je saopštila da će se talibani pridružiti pregovorima 4. septembra u Moskvi zajedno s predstavnicima susjednih zemalja. To će biti jedan od najvećih diplomatskih iskoraka islamskih pobunjenika od invazije na Avganistan 2001. pod vodjstvom SAD, naveo je Asošiejted pres.

Talibani su pojačali napade širom Avganistana. Oni su odbili direktne pregovore s Kabulom, mada su tražili pregovore sa SAD koje smatraju ključnom silom iza avganistanske vlade.

Islamski pobunjenici tek treba da odgovore na ponudu avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija s početka nedjelje o uslovnom prekidu vatre tokom Kurban-bajrama koji je počeo u utorak.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo namerava da imenuje ambasadora SAD u Avganistanu Zalmaja Halilzada za specijalnog izaslanika koji bi radio na mirovnom procesu izmedju Avganistana i talibana, kao i na integraciju Avganistana u indo-pacifičku strategiju administracije u Vašingtonu, rekli su američki zvaničnici.

Uprkos eskalaciji nasilja u Avganistanu, komandant snaga SAD u toj zemlji rekao je juče da koalicija predvodjena SAD vidi nadu u talibanskim izjavama proteklih mjeseci koje ukazuju na zainteresovanost za pregovore kako bi se okončao 17-godišnji rat.

Vašington s podozrenjem gleda na rusko angažovanje u Avganistanu i veze Moskve s talibanima, dok Rusija tvrdi da podstiče pobunjenike da odustanu od neprijateljstava i da se uključe u dijalog s avganistanskom vladom, navodi AP.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније